Prima pagină  »  Ştiri  »  Sportivitate verde – Honda CR-Z Hybrid
19 APRILIE 2010, 09:00
1,513
0
Sportivitate verde – Honda CR-Z Hybrid
De Constantin Mihalachi
0
In anul 1983, pe piata nord americana de automobile a fost lansat un model special. Numit Honda CR-X, noul model a fost primul din lume ce a inregistrat un consum de doar 4.7 l/100km. Eficienta “rachetei de buzunar” (anume asa a fost numita de presa de profil CR-X), s-a datorat caroseriei compacte cu greutate redusa, cat si designului aerodinamic.



Noul hybrid Honda CR-Z preia aceste caracteristici de la CR-X. In ciuda dimensiunilor compacte, interiorul a reusit sa devina foarte spatios, cu exceptia locurilor spate, acolo unde pot lua loc pana la doi adulti. Voluminos este si spatiul de depozitare, la rabatarea scaunelor volumul acestuia este de 401 litri. Spre deosebire de verisunea americana, versiunea europeana Honda CR-Z este dotata cu un rand de scaune spate si cu lumini de zi cu tehnologie LED.



Sub capota lui CR-Z se afla amplasat un propulsor pe benzina de 1.5 litri i-VTEC care este cuplat la cutia cu 6 trepte, si este sustinut adaugator si de unitatea hibrid Honda IMA. Propulsorul pe benzina produce 114 CP la 6.100 rpm, si 145 Nm la 4.800 rpm, iar cat priveste electromotorul parte a sistemului hibrid Honda IMA, acesta dezvolta 14 CP si 78 Nm. In asa mod, puterea totala a hibridului este de 124 CP si 174 Nm, cuplu oferit intre 1.000 si 1.500 rpm!



Conducatorul CR-Z poate alege unul din cele trei regimuri de functionare a sistemului 3-Mode Drive System: ECON (econom), Normal si Sport. In dependenta de regimul selectat, automobilul isi schimba caracterul si chiar culoarea sistemului de iluminare a cadranului de bord. In rezultat, unitatea hibrid da dovada de un consum extraordinar: in regim urban – 6.1 l/100km, extra-urban – 4.4 l/100km, mixt – 5.0 l/100km. Nivelul emisiilor de CO2 este de 117 g/km.



Putem spune ca Honda CR-Z este un succesor demn pentru “racheta de buzunar”. Honda a reusit sa creeze un automobil dinamic ce reuseste sa accelereze pana la 100 km/h in 9.9 secunde (viteza maxima 200 km/h), dar care sa ramana foarte eficient.
 
GALERIE FOTO (27 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!