Cu maşina în Europa (Partea 1): Austria
12 Iunie 2012, 08:02
E vară şi tot mai mulţi dintre noi îşi planifică vacanţele. Pentru cei care vor să călătorească la bordul unei maşini în această vară prin Europa, PiataAuto.md dă startul unei serii de articole bliţ cu sfaturi utile pentru condusul în cea mai mare parte a ţărilor de pe bătrânul continent.
Începem astăzi cu Austria, ţara oraşelor cu arhitectură fascinantă, a autostrăzilor plăcute, lângă care veţi vedea foarte des elice de producere a energiei eoliene. Şi mai frumoase sunt, însă, drumurile montane austriece, cu treceri şi tuneluri spectaculoase.
Chiar de la traversarea hotarului, însă, sunteţi obligat să opriţi cât de curând posibil, de obicei la staţiile de alimentare, pentru a achiziţiona o vinietă drept confirmare a faptului ca aţi achitat taxa de utilizare a autostrăzilor austriece. Vinietele în
Austria se vând la termen, cel minimal fiind de 10 zile, care costă aproximativ 8 euro. În intervalul de zile în care este valabilă vinietă aveţi dreptul să utilizaţi autostrăzile austriece fără vreo limită de distanţă. E important să ştiţi, însă, că vinieta trebuie ataşată în partea dreaptă a parbrizului, pentru a fi vizibilă punctelor automatizate de control sau echipajelor de poliţie. Lipsa vinietei poate atrage o amendă usturătoare, care v-ar putea ruina vancanţa.

Limita de viteză pe autostrăzi este de 130 km/h, în localităţi – 50 km/h. Pe drumurile extra-urbane simple, limita de viteză este de 100 km/h. Limitelele
de viteză sunt urmărite cu stricteţe în Austria, radarele fiind foarte frecvente.

Cuplarea centurilor de siguranţă este obligatorie pentru toţi ocupanţii. În timpul orelor de zi, aprinderea farurilor nu este obligatorie, ca în alte ţări europene. Excepţie fac zilele noroase sau ploioase, atunci când vizibilitatea e scăută. Maşinile trebuie să fie echipate cu triunghi reflectorizant şi haină reflectorizantă pentru şofer, care trebuie să fie poziţionată în interior, în
apropierea celui de la volan. În cazul în care maşina Dvs. suferă o defecţiune pe autostradă, îmbrăcarea jachetei reflectorizante este obligatorie şi pe timp de zi, şi pe timp de noapte.

O regulă mai ciudată spune că proprietarii de automobile pot transporta combustibil în vase suplimentare în cantitate maximă de 10 litri. În oraşe, în foarte multe zone e interzis claxonatul. Viena, spre exemplu, are cea mai răspândită
interdicţie în acest sens. Dacă vedeţi un autobuz de şcoală staţionat, care a pornit indicatorul de direcţie (oricare din ele), atunci e interzis să depăşiţi acel autobuz. În oraşe, unele parcări solicită tichete speciale, pe care le puteţi cumpăra în staţii de alimentare, chioşcuri de ziare sau bănci.

Cea mai nouă şi mai puţin cunoscută regulă valabilă pentru Austria a intrat în vigoare la începutul acestui an şi spune că, pe autostrăzi, şoferii sunt obligaţi să formeze un coridor liber de trecere atunci când survine un ambuteiaj. Coridorul de trecere este destinat vehiculelor de intervenţie urgentă şi trebuie format chiar dacă nici un vehicul nu este prezent în acel moment în acea zonă a autostrăzii. Coridorul de trecere trebuie format între banda situată cea mai în stânga şi cea alăturată. Cu alte cuvinte, dacă ambuteiajul survine pe o autostradă cu 3 benzi într-o direcţie, atunci şoferii de pe banda stângă se deplasează pe extrema stângă, iar cei de la banda din mijloc – pe extrema dreaptă a benzii lor, lăsând între ei acel coridor de trecere obligatoriu. Atunci când traficul revine la normal, toţi şoferii se pot centra din nou pe benzile pe care rulează.

Vă dorim drum bun prin Austria!
PiataAuto.mdIlie Toma
6
3,491
COMENTARII (4)
Igor
London, Marea Britanie
la 12 Iunie 2012 - 11:00
Multumim pt articol. Nu am stiut anumite lucruri. Pt unii din noi chiar e de folos.
0
0
Eugen
Frankfurt am Main, Germania
la 12 Iunie 2012 - 11:14
multumesc redactiei Piataauto. Foarte buna idee despre aceasta serie de articole.

Imi pare stranie aceasta noua regula despre coridor in ambuteiaje. La ce foloseste atunci banda de extrema dreapta (pe care nu se circula)?!
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 12 Iunie 2012 - 14:05
Multumim de sfaturi... Am aflat ceva nou!
0
0
Mihail
Chişinău
la 12 Iunie 2012 - 14:21
Eugen nu in toate cazurile e sigura si de folos banda sheea...

0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!