Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Cu maşina în Europa (Partea 9): Spania

16 Iulie 2012 - 10:30
Ilie Toma
Cu maşina în Europa (Partea 9): Spania
Peninsula iberică se numără printre cele mai splendide locaţii pentru condus, mai ales în apropierea coastei Mării Mediterane. Chiar dacă distanţa din Moldova până în Spania e una destul de mare, o vacanţă fără grabă, cu cel puţin o pauză nocturnă relaxantă până la destinaţie, se poate dovedi o idee foarte inspirată.

Limita de viteză pe autostrăzile spaniole este, în mare parte, de 110 km/h, în timp ce pe drumurile extra-urbane simple se poate circula cu 90 km/h. În interiorul localităţilor, viteza maximă admisă este de 50 km/h. Aici nu se permite claxonarea, însă, decât în situaţii de extrem pericol de accident. De asemenea, în localităţi este interzisă şi folosirea fazei lungi a farurilor. Regulamentul rutier spaniol este foarte prohibitiv cu gadgeturile care ar putea distrage şoferii. Astfel, sunt permise doar convorbirile telefonice prin echipamente „total hands free”, cum ar fi cele prin Bluetooth cu sonorizare în sistemul audio al maşinii. Echipamen- tele de ureche sunt interzise, deşi s-ar părea că nu vă ţin mâinile ocupate. O altă limită în acest sens se referă la sistemele de navigaţie, programarea rutelor pentru care este permisă doar atunci când maşina staţionează, parcată într-un loc sigur. Cu alte cuvin- te, e interzis să conduceţi şi să setaţi o nouă rută în acelaşi timp, trebuie neapărat să staţionaţi înainte de a opera sistemul de navigare. Sigur, dacă aveţi un pasager alături care poate face această acţiune, atunci puteţi conduce liniştit în continuare. În cazul în care transportaţi o bicicletă anexată de spatele vehicului Dvs., trebuie să montaţi acolo şi un panel reflectorizant, cu dimensiuni de cel puţin 50x50 cm. Regulamentul rutier spaniol mai spune că sunteţi obligat să echipaţi maşina Dvs. cu un triunghi de avarie, dar sunteţi întotdeauna sfătuit să aveţi două astfel de triunghiuri la bord.

Probabil cea mai ciudată regulă spaniolă se referă la parcarea maşi- nilor în zonele urbane, pe străzile cu sens unic. În zilele impare ale lunii, maşinile pot fi parcate doar pe acea parte a străzii, unde edificiile poartă şi ele numere impare. În zilele pare, situaţia se inversează, maşinile putând fi parcate doar pe partea străzii care are edificii cu adrese pare...

O situaţie care nu ţine de regulamentul rutier, dar despre care ar fi bine să fiţi avizaţi, este frecvenţa tot mai mare a jafurilor pe unele trasee spaniole. După cum comunică oficialităţile spaniole, grupuri organizate de romi, provenind, în mare parte, din România, organizează situaţii de pseudo-accidente sau maşini defectate, cerând altor maşini trecătoare să oprească pentru a le oferi ajutorul, după care jefuiesc ocupanţii acestora de bani şi obiecte valoroase. Poliţia spaniolă sfătuieşte şoferii să nu oprească în acest caz, ci să apeleze imediat serviciile de urgenţă. Un astfel de sfat l-am primit şi noi toamna trecută, la testul drive cu noua generaţie BMW

Seria 3 din Spania, şi acest avertisment este încă valabil şi astăzi. De asemenea, în regiunile Madrid şi Catalonia s-au înregistrat mai multe cazuri în care falşi poliţişti au oprit maşinile trecătoare, după care le-au jefuit.

Dincolo de aceste fărădelegi, traseele spaniole vă vor desfăta cu privelişti grandioase, iar coasta maritimă a Spaniei vă va bucura cu plaje perfecte, zone turistice de nivel înalt şi o vacanţă de neuitat!

Vă dorim drum bun prin Spania!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter