Iată cât vor costa parcajele cu plată din Chişinău şi care vor fi sancţiunile! Parcarea în curte va trebui achitată!
29 Martie 2017, 11:17
Primăria a scos la dezbateri publice proiectul de Regulament de funcționare a parcărilor și parcajelor auto cu plată în Chișinău. Conform autorităţilor, proiectul parcărilor cu plată va ajuta la reducerea numărului unităţilor de transport din centrul capitalei, ceea ce va ajuta la îmbunătăţirea calităţii aerului şi siguranţei pietonilor.

Adoptarea acestui proiect de Regulament ar crea un cadru normativ pentru organizarea, amenajarea și gestionarea parcărilor și parcajelor cu plata pe teritoriul Chișinău. De acest lucru se va ocupa compania privată austro-ungară EME Parkleitsystem GmbH, care va primi veniturile de pe
aceste parcări pe o perioadă de 25 de ani. Prevederile proiectului de Regulament includ modul de amplasare și amenajare a acestora, drepturile și obligațiile conducătorilor de vehicule și a operatorilor care administrează parcările sau parcajele, modalitățile de plată, precum și prevederi privind controlul și sancționarea conducătorilor care au parcat fără a achita plata corespunzătoare.

Potrivit proiectului prima zonă, amplasată în perimetrul străzilor Bănulescu-Bodoni – Ierusalim – Alexandru cel Bun – Nicolae Starostenco – Ismail, va avea 1,000 de
locuri de parcare, iar un loc de parcare pentru automobile, motociclete sau camioane masa cărora nu depăşeşte 3,500 de kg, va avea un tarif de 15 lei/ora. Pentru vehiculele masa cărora depăşeşte 3,500 de kg (camioane, tractoare, autobuze şi altele), tariful va fi egal cu 45 lei/ora.

A doua zonă va avea în jur de 10,000 de locuri de parcare şi va cuprinde perimetrul străzilor Mateevici - Ismail — Lev Tolstoi — Bucureşti — Ciuflea — Negruzzi — Gagarin — Aleea Gării — Albişoara — Mihai Viteazul — Sciusev — Constantin Stere. Aici parcarea va costa 10 lei/ora şi, respectiv, 30 lei/ora.
A treia zonă va avea aproximativ 20,000 de locuri de parcare în perimetrul străzilor Şoseaua Balcani — Petricani — Socoleni — Studenţilor — Gheorghe Ghimpu — Milescu-Spătaru — Transnistriei — Industrială — Lunca Bâcului — Grădina Botanică — Valea Crucii — Grenoble — Vasile Alecsandri — Drumul Schinoasei — Mioriţa — Colina Verde — Haiducilor — Şoseaua Hânceşti — Ialoveni — Voluntarilor — Vasile Lupu — Tudor Vladimirescu. În această zonă o oră de parcare va costa 5 lei şi, respectiv, 15 lei. Locatarii sau agenţii economici din aceste zone, în care sunt amplasate parcările, vor primi reduceri şi permise speciale pentru parcare.
Care vor fi sancţiunile pentru cei parcaţi neregulamentar şi cei care nu vor achita pentru parcare? Automobilelor parcate neregulamentar le vor fi blocate roţile, iar deblocarea îi va costa pe şoferi 750 de lei, dacă taxa va fi achitată în aceeaşi zi sau 950 de lei, dacă aceasta va fi achitată în zilele următoare.

Pentru automobilele evacuate, şoferii vor trebui să achite 1,600 de lei, iar fiecare zi de neachitare îi va costa suplimentar 150 de lei. Dacă şoferii vor încerca să utilizeze un tichet vechi de parcare, aceştea vor trebui să achite o amendă care va fi de 300 de ori mai mare, decât taxa pentru parcare
- 4,500 lei, 3,000 lei sau, respectiv, 1,500 de lei, în dependenţă de zona de parcare! Incredibil de mult! În Zurich, Elveţia, spre exemplu, amenda pentru neachitarea locului de parcare costă 80 de franci - aproximativ 1,600 de lei, dar nu 4,500 de lei, Domnilor!

De asemenea, amenzi vor primi cei, care vor parca pe locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilităţi.

Mai mult decât atât, parcarea în curte, de asemenea, va trebui achitată! Cei care vor parca o maşină în curte vor trebui să achite 500 de lei anual, iar pentru al doilea loc de parcare, ei vor trebui să achite deja 2,500 de lei! Probabil, acest punct al proiectului, va nemulţumi majoritatea conducătorilor auto.

Recomandările pe marginea proiectului privind Regulamentul de funcționare a parcărilor și parcajelor auto cu plată în mun. Chișinău pot fi recepționate la adresa Direcției generale transport public și căi de comunicație (Chișinău, Str Serghei Lazo 18) sau la emailul proiecteppp@gmail.com până pe data de 12 aprilie 2017.

Sursa Newsmaker.md
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
62,766
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!