Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) O moldoveancă şi un italian călătoresc de 4 ani în jurul lumii cu Toyota lor. Povestea aventurii incredibile

21 Iunie 2020 - 11:29
Ilie Toma
Să vinzi tot ce ai şi să te porneşti în lumea largă. Să nu mai fii legat de un loc anume. Să fii o pasăre liberă şi călătoare cu adresa de reşedinţă trecută simplu şi fără cod poştal: Terra. Să te trezeşti uneori în mijlocul deşerturilor, alteori printre munţi, şi să ai în fiecare zi altă privelişte de după geam! Ah, ce viaţă!
Sună a o poveste care ne-ar atrage pe mulţi dintre noi, dar oare am avea noi curajul să ne schimbăm rutina atât de mult şi să îmbrăţişăm o astfel de viaţă, total diferită de confortul sufrageriei şi dormitorului statornic de acasă? O moldoveancă şi soţul ei italian — Vera şi Aldo Giaquinto — au avut acest curaj nebun şi de 4 ani ei călătoresc prin lume într-o poveste incredibilă, pe care ei o numesc Alveto Expedition, iar noi am vorbit cu ei, de la distanţă, fireşte, pentru a vă aduce această poveste din prima sursă!
De ce Alveto? Simplu — e o combinaţie de abrevieri formate din numele lor: Aldo, Vera şi Toto, ultima fiind porecla Toyotei Land Cruiser 120, cunoscută şi ca Prado, cu care călătoresc în toată această aventură.
Totul a început în anul 2016. Cei doi locuiau pe atunci în Marea Britanie, însă la un moment dat au decis să facă marea schimbare şi să pornească în cea mai nebună aventură a vieţii lor. Au vândut tot ce-au avut, de la casă la masă. Şi au căutat să cumpere vehiculul perfect pentru a porni în aventură. Le-a trecut în gând să aleagă un camper, care ar fi poate mai spaţios şi mai practic în rol de casă pe roţi, dar au renunţat repede la idee, întrucât îşi doreau să ajungă în locuri neumblate, ceea ce ar presupune mult offroad adevărat. Iar cu un camper nu prea ai ce face pe creste de munţi sau pe la poalele vulcanilor.
Aşa că au optat pentru o Toyota Land Cruiser Prado. Îşi doreau ceva la preţ raţional, nu-şi permiteau ideea de a se răsfăţa prea mult, aşa că au ochit o maşină la mâna a doua în Marea Britanie, acolo unde locuiau. Şi au găsit acest Land Cruiser fabricat în 2005 pentru piaţa Marii Britanii, cu volan pe dreapta. L-au cumpărat atunci, în 2016, cu 7,500 lire sterline. Maşina avea atunci 85 mii de mile parcurse, echivalentul a puţin peste 135 mii km.
De ce zic ei că au ales anume acest model de Toyota Land Cruiser? Câteva din motive sunt uşor de intuit — precum durabilitatea legendară şi capacităţile de offroad. Dar alte câteva motive sunt dintre cele pe care puţini le-ar intui. După cum ştiţi, să faci înconjurul lumii cu maşina presupune că la un moment dat uscatul se va termina şi vei ajunge pe malul unui ocean, iar asta va însemna şi nevoia de a-ţi trimite maşina cu o navă spre următorul continent. Şi cea mai logică metodă de a face asta e s-o pui într-un container cargo, iar Land Cruise Prado, cu oglinzile închise, încape perfect într-un container atât pe lăţime cât şi pe înălţime!
Pe lângă asta, ei călătoresc bugetar, cu cheltuieli minime, aşa că aveau nevoie de un motor care să consume puţin, preferabil diesel şi durabil, iar propulsorul diesel de sub capota maşinii lor cheltuie în prezent sub 10 litri la sută prin condiţiile în care călătoresc ei. Iar dincolo de asta, când te afli 4 ani pe drumuri în jurul lumii, inevitabil vei mai avea nevoie de reparaţii, iar Land Cruiser are avantajul de a fi un model global, cu piese de schimb care se găsesc aproape oriunde în lume.
Maşina e bine pregătită din uzină de aventuri offroad, însă, atunci când ai nevoie de ea să-ţi fie şi casă, trebuie s-o prepari bine de asta. În varianta ei originală, acest exemplar avea tracţiune integrală, cutie automată şi două baterii sub capotă, ca să existe întotdeauna suficientă energie de a porni în orice colţ al planetei. Ei au ridicat admisia maşinii pe montantul dreapta, ca să poată aborda ape mai adânci, iar la capătul admisiei au montat şi un pre-filtru conic, cu efect de centrifugă, care mai filtrează adiţional aerul înainte ca acesta să ajungă la filtrul principal al admisiei.
Mai sus au fost montate şi furtunurile cu valvele de depresurizare a sistemelor de răcire, iar la sfatul unui mecanic, ei au instalat şi un radiator suplimentar pentru transmisie, ca aceasta să poată fi răcită mai eficient. Au pus şi un troliu în faţă. E destul de discret integrat, ca să nu atragă prea mare atenţie, pentru că în unele ţări e chiar interzis. În 4 ani, însă, l-au folosit o singură dată, pentru a-l scoate pe un tânăr împotmolit pe o plajă din Malaysia.
Dedesubt, maşina e protejată de plăci groase de aluminiu, de 8 mm grosime, care le-au salvat de multe ori maşina de la pietre nemiloase. Pe acoperiş au montat un portbagaj suplimentar şi câteva LED-uri pe el, ca să vadă mai bine în zonele pustii. Rezervorul de combustibil al maşinii are 90 de litri, dar întotdeauna poartă o canistră suplimentară de 10 litri, de rezervă. Cu cantitatea totală pot avea o autonomie de peste 1,000 km.
Dar astea toate sunt doar modificări mecanice, ca să protejeze şi să facă maşina capabilă în offroad. Pentru comoditatea vieţii celor doi de la bord, modificările sunt şi mai incredibile. Bancheta spate a fost pliată, iar în spaţiul creat împreună cu podeaua portbagajului, Aldo şi Vera şi-au instalat un dormitor. Acesta are un cadru de lemn, iar pe el s-a pus un material de izolare, apoi o saltea. Spaţiul creat de cadrul de lemn se foloseşte ca loc de depozitare a obiectelor, iar în partea de lângă scaunele faţă, aici se află două rezervoare de apă a câte 25 litri, unul caldă şi altul rece, care alimentează duşul. Da, cei doi au duş contectat la sistemul lor, iar apa e împinsă de o pompă. Toate aceste sisteme adiţionale, apropo, sunt alimentate de la o baterie suplimentară.
Au şi o toaletă portabilă, chiar, care are o ferestruică prin care să te uiţi la priveliştea naturii în timp ce... ştiţi voi. Ea funcţionează cu nişte pungli biodegradabile, pentru că Aldo şi Vera ţin foarte mult la mediu. Ba chiar repară şi refolosesc tot ce se poate, astfel încât să aibă un impact minim asupra mediului. Vera, de exemplu, poate coase bine şi adeseori a reparat din ceea ce au cu ei, inclusiv haine. Iar pe hayonul spate au atârnat un soi de buzunare multifuncţionale, cusute de mama Verăi din Moldova şi transmise cu grijă pentru această aventură. Din cauza acestei cortine, luneta a devenit mată, aşa că a fost nevoie de instalarea unei camere video pentru marşarier, ce se acţionează manual. Dar asta e un deranjament minim.
Cei doi au şi un cuptor cu ei în expediţie. Iar Vera e o gospodină lăudată de Aldo, or, acesta menţionează că ea poate coace cea mai gustoasă pâine din lume, şi o poate face oriunde, în cea mai îndepărtată sălbăticie. În Alaska, de exemplu, ei făceau pâine în fiecare zi, pescuiau peşte direct din ape şi aveau chiar şi icre de la acel peşte! Eh, ce viaţă!
Toate modificările maşinii au costat cam 4-5 mii de lire şi atât. Dar ele le permit să economisească zeci de mii de euro pe hotele or, cei doi călătoresc cu buget minim şi trăiesc în casa lor pe roţi.

Pe unde au călătorit şi unde se află acum?

În 2016 au pornit din Marea Britanie spre Europa continentală. S-au îndreptat destul de repede spre est, traversând şi Ungaria, şi România, dar şi, evident, Republica Moldova, de unde este originară Vera!
România. Anul 2016

S-au îndreptat apoi spre ţările Baltice şi au ajuns până la capătul penisulei Scandinave, după care au luat-o din nou spre sud-est şi au traversat Rusia de la un capăt la altul. Au trecut şi munţii Ural, şi lacul Baikal, iar într-un final al ajuns la Vladivostok.
Apus în Norvegia, anul 2016.
Rusia, hotarul dintre Europa şi Asia. Anul 2016
Rusia şi pădurile de mesteceni. Anul 2016.

S-au aventurat apoi în Japonia, explorând-o din plin, de la oraşele imense la munţii extraordinari de acolo. Tot în 2016 au urmat mai mult ţări asiatice — Coreea de Sud, China, Thailanda, Malaysia, Cambodia. Toate aceste ţări n-au fost trecute în repeziciune sau doar pe autostrăzi — Aldo şi Vera s-au îndreptat spre puncte geografice superbe în primul rând, spre locuri de natură să-ţi dea privelişti înălţătoare! Ba chiar cei doi aventurieri s-au decis să meargă şi în Nepal, la baza muntelui Everest!
În munţii Japoniei
Lângă muntele Fuji, Japonia
Viziune de pe Kobe, Japonia
Munţii Galbeni, China

Către anul 2017 ei se aflau deja în Australia, unde Toyota lor a avut de înfruntat duritatea „outback”-ului austrialian. A rezistat dârz, însă. A urmat noua Zeelandă, cu noi privelişti de poveste, dar foarte diverse în raport cu Australia de mai devreme.
Outback-ul Australian, anul 2017.
Privelişti din Noua Zeelandă

De aici maşina a fost trimisă din nou pe calea mării, de această dată spre America de Sud. Pe acest continent aventura a început din Argentina, dar către anul 2018 Vera şi Aldo păreau să intre într-un ritm şi mai negrăbit, aşa că au mers şi la nord spre Brazilia şi Rio de Janeiro, dar şi spre sud înapoi, explorând pe îndelete Argentina pe coasta estică tocmai până în Ushuaia, cel mai sudic oraş al continentului!
Da, asta e Argentina!
Pădurile amazoniene din Brazilia
Ushuaia, cel mai sudic oraş al Americii de Sud
Ushuaia, cel mai sudic oraş al Americii de Sud

De aici a început una din cele mai captivante părţi a aventurii lor, întrucât s-au ridicat spre nord pe coasta vestică a continentului, prin munţii Anzi din Chile, dar au intrat ulterior şi-n Peru, şi-n Bolivia, şi-n Ecuador, şi-n Columbia, şi-n pădure amazoniene din Brazilia.
Deşertul Atacama, Chile
Chile. Anul 2018.
Chile. Anul 2018.
Machu Pichu, Peru. Anul 2018
Renumitul Drum al Morţii, Bolivia
Bolivia. Anul 2018.
Columbia. Anul 2018

Priveliştile superbe le-au devenit meniul zilei în toată această perioadă, iar diversitatea lor a fost pe măsură să te facă să înţelegi în cel lume minunată trăim, totuşi. În Guatemala, de exemplu, au putut admira din dormitorul maşinii lor erupţia unui vulcan!
A urmat Mexic, iar către anul 2019 aceştia erau deja pe teritoriul SUA. Au traversat 28 de state în SUA, savurându-le încet, în locurile lor sălbatice, dar şi mai tradiţionale. Apoi au luat-o spre nord, traversând munţii stâncoşi din Canda, pe unde au avut parte, în sfârşit, de zăpezi şi geruri de până la -27 grade pentru Toto al lor.
Vera, care e născută în Moldova, chiar se lăsase emoţionată de zăpadă şi scria:

„E ceva magic despre iarnă, când urmăreşti mulţimea de fulgi acoperind totul în alb. E ceva reconfortant în acea linişte. Îmi aminteşte de copilăria mea în Moldova şi de distracţia pe care o aveam jucându-mă în zăpadă, făcând oameni de zăpadă sau dându-mă cu sania cu toată viteza, cu prietenii mei. Deşi e asocită cu frigul, iarna îmi încălzeşte mie inima. Îmi aminteşte şi de felul în care ne strângeam toată familia seara la un ceai cald, o felie de tort proaspăt copt şi cum jucam cărţi cu toţii în timpul iernii. Era ceva cu adevărat special”.
Maşina lor s-a descurcat pe zăpadă cu acelaşi set de anvelope specializate pentru offroad, de origine Cooper. Cu primul set au parcurs 100 mii km prin toată lumea, acum se află la al doilea set. Apropo, bariera de 100,000 km în drum au atins-o în Ecuador. Şi apropo, suspensia maşiinii lor a rezistat şi ea, fiind modificată la pornire pentru a susţine cei vreo 400-500 kg suplimentari pe care-i poartă cu ei la bord. Are arcuri heavy duty şi e cu 4-5 cm mai înaltă decât cea standard.
Din munţii canadieni au înaintat spre Alaska, locul în care nu prea există drumuri. În multe din locuri se călătoreşte cu barca sau cu avionul. Sau există drumuri mai mult convenţionale, de offroad dur, pe care nimeni nu-ţi garantează nimic. Dar Alaska le-a plăcut celor doi atât de mult, încât au cutreierat-o mai mult de o lună doar pe ea! Şi ca să vă imaginaţi cât de economi sunt în călătoria lor, în luna petrecută în Alaska cei doi au cheltuit toate 360 dolari SUA în total!
Alaska, SUA. Anul 2019
Alaska, SUA. Anul 2019

După Alaska au coborât spre sudul Canadei, apoi din nou spre SUA, de această dată explorând partea ei estică. Se făcuse anul 2020 în calendar. Iar noi deja ştim că anul 2020 a adus o lume schimbată brusc pentru călători! Pandemia globală a impus instantaneu restricţii majore, iar această perioadă i-a prins pe Vera şi Aldo în Florida, SUA.
Au fost nevoiţi să stea săptămâni la rând în Florida, în mare parte în parcările unor supermarket-uri. Până şi televiziunile americane făcuseră câteva reportaje despre ei. Problema lor majoră venea din faptul că planificaseră să-şi urce maşina într-un container în Miami şi s-o trimită spre Africa de Sud, iar ei să zboare ulterior, ca să-şi continue aventura cu următoarea etapă: traversarea Africii. Doar că în noile condiţii, n-ar mai fi putut zbura, aşa că au fost nevoiţi să-şi ţină casa pe roţi alături de ei.
În acelaşi timp, le era aproape de expirare şi viza lor americană, aşa că au fost nevoiţi să caute un avocat care să -i ajute cu prelungirea ei în timp ce stăteau în Florida. Totuşi, din martie 2020 până acum, ei au fost nevoiţi să stea mai mult pe loc, în SUA, iar întrucât Africa e încă blocată pentru orice călătorii, planurile lor de mai departe au trebuit modificate.
Din câte ne-au spus nouă la acest moment, ei planifică să mai stea un timp scurt în SUA, după care să-şi trimită maşina spre Europa. Vor încerca de aici să intre în Africa, prin partea de nord, iar până atunci vor explora vestul Europei, poate Spania, poate Italia. Realist vorbind, ei speră ca până în decembrie 2020 să ajungă în Etiopia, în Africa, iar de acolo să-şi continuă aventura.
Au 4 ani de când sunt pe drumuri în jurul lumii. Au traversat şi explorat peste 50 de ţări, pe 5 continente, doar în Africa încă n-au ajuns. Au întâmpinat dificultăţi în cale, iar anul 2020 le-a dat serios planurile peste cap. Dar acolo unde se închide o uşă, se deschide alta — sunt convinşi cei doi. Şi nu renunţă la aventura lor, la modul lor de a-şi trăi viaţa!
Trăiesc un stil de viaţă simplu, în prezent, nomad chiar, în care agonisirea banilor nu e nici pe departe pe primul loc! Dar, zic ei, cele mai fascinante lucruri în viaţă sunt cele simple, adeseori gratuite sau foarte accesibile, iar viaţa pe care o au — o fi ea simplă în esenţă, dar înălţătoare în senzaţiile pe care le oferă!
Noi, dragă Vera şi Aldo, vă zicem mulţumesc că ne-aţi împărtăşit această istorie, comunităţii de cititori PiataAuto.md, şi vă urăm drum bun mai departe în aventura voastră!

Iar dacă vreţi să-i urmăriţi pe reţele sociale, aici e pagina lor de Facebook, şi aici de Instagram.

Şi neapărat, vă invităm să vedeţi şi videoul de mai jos, publicat recent de Aldo şi Vera!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter