Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

A aparţinut unui bătrânel german şi are doar 7,300 km la bord: un Opel Vectra A, conservat ca nou, scos acum la vânzare

8 Septembrie 2020 - 22:07
Ilie Toma
Opel Vectra A fost multă vreme o maşină de vis în Moldova — practică, accesibilă în achiziţie la mâna a doua şi ieftină în întreţinere, nepretenţioasă şi confortabilă pe drumuri mai rele. Pe mulţi dintre noi ne leagă amintiri de asemenea modele, ori cel puţin cunoaştem oameni apropiaţi care au avut la un moment dat în viaţă un asemenea Opel Vectra. Şi asta pentru că a fost un model cu adevărat reuşit şi popular în Europa.
Şi ştim cu toţii că povestea cu bătrânelul german care îşi ţinea maşina mai mult în garaj e o gogoaşă sfruntată în 99.9% din cazuri, când vânzătorii şmecheri încearcă să-ţi explice parcursul dat înapoi al unei maşini. Dar cazul acestui Opel Vectra A, adică de primă generaţie, scos la vânzare acum în Germania, e chiar acel 0.1% de veridicitate rămasă. Pentru că până la urmă, mai există câte un bătrân în Germania, care-şi poartă rar maşinile, nu?
Ei bine, acest Opel Vectra A a fost produs în 1993 şi i-a fost livrat primului şi unicului său proprietar în luna noiembrie a aceluiaşi an. E un Vectra cu unul din cele mai răspândite motoare sub capotă, de 1.6 litri pe benzină, cu 8 valve, care dezvolta 75 CP, fiind şi unul din cele mai slabe motoare posibile pentru acest model. Fireşte, motorul e cuplat la o cutie manuală.
Şi dotarea maşinii e absolut obişnuită, numită GL la acea vreme. Ba chiar şi culoarea roşie-bordo, deşi considerată specială la început, a fost de fapt, una din cele mai răspândite culori pe această Vectra.
La interior, maşina are un radio casetofon, scaun al şoferului reglabil pe înălţime, trapă. Alte dotări notabile nu prea are, lipsindu-i până şi aerul condiţionat, pentru că-n anul 1993 asta nu era chiar o dotare standard.
Deci, aparent, această maşina n-a avut absolut nimic deosebit în ea, având un motor modest, dotări modeste, fără a ieşi cu nimic în evidenţă la acea vreme. Era una din cele mai banale Vectra pe care ţi le puteai cumpăra.
Timpul, însă, a făcut-o specială. Proprietarul său, născut în anul 1935, avea 58 de ani în momentul achiziţiei şi, ca orice neamţ grijuliu, i-a păstrat maşinii toate invoice-urile, manualele şi cartea de deservire. A avut grijă de ea s-o păstreze în loc uscat şi curat, aşa că, spre deosebire de alte exemplare Vectra, care erau atacate de rugină, acest exemplar se laudă cu lipsa totală a ei! Ba mai mult ca atât, sub capotă, la cei doar 7,300 km parcurşi ai motorului, încă mai există lubrifiantul protector original de la uzină!
Da, maşina asta are in parcurs atât de mic, încât în mod normal n-ar fi ajuns nici măcar la primul service. Dar bătrânelul german a avut grijă de ea s-o deservească după anii schimbaţi în calendar, nu după kilometrii parcurşi şi toate actele de deservire tehnică sunt păstrate. Mai mult ca atât, un truc vechi spune că la maşinile cumpărate de pe mâini trebuie să te uiţi la anvelope — dacă sunt de o marcă bună, atunci înţelegi că proprietarul nu s-a zgâcit prea tare cu deservirea maşinii, iar dacă sunt de una anonimă, atunci cel mai probabil maşina a avut parte de zgârcenie şi la piese şi consumabile. Această Vectra are anvelope de iarnă Michelin, ca o confirmare a dragostei de care a avut parte.
Proprietarul său, bătrânelul neamţ care a cumpărat-o, ar fi avut azi 85 de ani, la 27 de ani după ce şi-a cumpărat acest Opel. Şi l-ar mai fi păstrat în garajul său. Doar că el a trecut în nefiinţă între timp, iar maşina a fost scoasă la vânzare de urmaşii săi, fiind înmânată unei companii din Karlshofen pentru a fi vândut. Preţul cerut e de 5,000 euro.
Ştim, mulţi oameni ar zice că nici în ruptul capului n-ar da 5,000 euro pe un Opel Vectra din 1993, fie el şi conservat. Dar pe şi mai mulţi oameni îi leagă amintiri frumoase de acest model, iar exemplare Vectra conservate cu parcurs atât de mic mai sunt extrem de puţine în lume! Şi dacă nu eşti tu unul din acei oameni care acum i-a sărit o scânteie de nostalgie, cu siguranţă cunoşti pe cineva care cel puţin ar privi cu drag şi admiraţie acest exemplar de Vectra!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter