Concurent pentru Duster Pick-Up? Niva sovietică primeşte o versiune comercială îmbunătăţită

6 Noiembrie 2020, 15:22
Denis Godorozea
Lansată pentru prima dată în 1977, Lada Niva, denumită acum Lada 4x4 continuă să fie actualizată şi în prezent. În cariera sa de peste jumătate de secol offroader-ul nu s-a modificat prea mult, tehnic fiind un model arhaic, dar cererea pentru 4x4 este constantă în Rusia, iar astfel cei de la Lada nu se grăbesc cu lansarea celei de-a doua generaţie. Mai nou, ruşii au actualizat versiunile comerciale 4x4.
Producţia versiunilor utilitare Lada 4x4 revine companiei PSA VIS-Avto care, la rândul ei, face parte din gigantul rusesc AvtoVAZ. Utilitarele sunt disponibile în două versiuni de ampatament, având la bază versiunile cu 3 şi, respectiv, 5 uşi. Versiunile clasice pentru pasageri au fost modernizate ceva mai devreme, iar acum cu modificări similare s-au ales şi utilitarele.
Stilistic Lada 4x4 nu s-a modificat, iar cele mai multe actualizări ţin de ambianţa interioară şi substratul tehnic. Astfel, acum utilitarele pot avea un sistem de aer condiţionat şi o arhitectură interioară uşor actualizată, mai ergonomică. Dar nici acum offroader-ul nu oferă nici măcar un airbag la bord. În urma modificărilor pick-up-ul poate tracta greutăţi de până la 580 kg, mai mult cu 90 kg decât anterior, însă versiunile cu benă acoperită nu şi-au modificat capacitatea de tractare. În cazul pick-up-urilor clasice îmbunătăţirile se datorează modificărilor uşoare la suspensie, pe când sistemul de propulsie cu motor pe benzină de 1.7 litri şi 83 CP la activ a rămas similar, precum şi transmisia cu cutie manuală cu 5 trepte şi tracţiune integrală.
În schimb, a devenit disponibil un pachet avansat de offroad, cu diferenţiale autoblocabile pe ambele punţi şi suspensie cu arcuri noi. Modificările rezultă într-o gardă la sol mărită de la 205 la 240 mm. Tot aici se regăsesc amortizoare frontale mai rezistente şi aripi laterale evazate.
Un offroader actualizat cu benă neacoperită şi habitaclu pentru două persoane costă în Rusia cel puţin 799,000 ruble, echivalentul a 8,680 euro conform cursului actual. Versiunea de top, unde actualizările se vor face resimţite, va costa aproximativ 12,250 euro.
0
6,005
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!