(VIDEO) Dodge a lansat primul muscle-car electric din lume, Charger Daytona EV, dar acesta va avea şi un nou motor cu 6 cilindri în linie

6 Martie 2024, 13:55
Redacţia PiataAuto.md
Dodge a lansat primul muscle-car electric din istorie, Charger Daytona EV. De fapt, e vorba de o întreagă nouă generaţie a ideii de muscle-car, care promitea iniţial să devină doar electric, renunţând la renumitele motoare V8 şi V6 şi sperând să poată înlocui acele senzaţii prin acceleraţiile fulminante ale propulsiei electrice şi un sistem de imitare a sunetului de V8. Până la lansare au apărut şi informaţi că Dodge va crea, totuşi, şi o versiune cu combustie. Iar acum, odată cu lansarea oficială, o adevărată avalanşă de versiuni de schimbări majore de concept a fost anunţată. Noul Charger e un muscle car, dar va fi şi electric, şi cu combustie. Va avea pentru prima dată şi tracţiune integrală, ba chiar va avea şi versiuni cu 2 uşi şi cu 4 uşi, unind cumva cele două modele anterioare — Challenger şi Charger — într-o singură familie de modele, Charger.
Noua generaţie debutează, bineînţeles, pe o platformă absolut nouă, or, cea precedentă avea deja aproape 20 de ani de când se perpetua pe piaţă. Să vorbim despre modelul electric, întâi, cel care se anunţă a fi primul muscle car electric din lume. Acesta are 5,25 metri lungime şi 2,02 metri lăţime fără oglinzi, deci va fi o maşină foarte lată şi lungă. Ampatamentul său e de 3,07 metri, mai mult decât îl avea S-Class cândva! Iar asta face acest muscle-car electric deosebit de greu, în raport cu parametrii pe care şi i-ar dori un muscle-car. Noul Dodge Charger electric va cântări 2.650 kg la gol! Cu tot cu sarcina utilă, el va trece de 3 tone!
Greutatea mare se datorează şi unei baterii foarte mari, de 100,5 kWh capacitate brută şi 93,9 kWh capacitate netă, care se poate descărca la o putere maximă de 550 kW, deci puterea maximă a sistemului de propulsie, care poate fi susţinut de această baterie, ar fi de circa 747 CP. Desigur, motorizările pot fi şi mai puţin puternice de atât, dar asta e rezerva implantată în baterie. Şi e curios că, deşi versiunile de lansare vor opera la 400 volţi, Dodge anunţă că modelul e pregătit să aibă şi versiuni cu arhitectură de 800 volţi.
Daytona EV are două motorizări de lansare — R/T şi Scat Pack. Versiunea R/T vine din start cu un kit Stage 1 de mărire a puterii cu 40 CP şi poate ajunge la 496 CP, în timp ce Scat Pack vine cu Stage 2 şi 80 CP disponibili în plus, care duc puterea la 670 CP. În ambele cazuri vorbim de o putere livrată de două motoare, câte unul pe fiecare punte, şi partea curioasă e că Dodge a instalat aceleaşi electromotoare pe aceste maşini, şi le-a implantat o putere de 250 kW pe motor, de 500 kW în total, sau 680 CP. Iar puterea reală pe care o vor primi cumpărătorii va depinde de versiune şi pachete de performanţă, de tip Stage 1, Stage 2 şi tot aşa mai departe, pe care aceştia şi le vor putea cumpăra, ca într-un joc video!
E interesant că cea mai puternică versiune a noului muscle-car electric, de 670 CP, va accelera de la 0 la 60 mph (96 km/h) în numai 3,3 secunde. Distanţa de 402 metri e parcursă în 11,5 secunde. Dar e clar că aceste performanţe sunt de început acum şi vor urma pachete de putere şi mai mare. Din start ambele versiuni vin echipate cu sistem de imitare a sunetului unui motor cu combustie şi ambele pot avea doar câte două electromotoare, deci tracţiunea integrală e şi ea standard.
Apropo, autonomia noului Charger electric va fi de 510 km în cazul versiunii R/T şi 418 km în cazul celei Scat Pack. Puterea de încărcare promisă e de 183 kW, dacă se alimentează la staţi ultra-rapide de 350 kW.
Viteza maximă a maşinilor, însă, nu e foarte mare — doar 220 km/h pentru R/T şi 216 km/h pentru Scat Pack. Deci, chiar dacă vor pleca rapid de pe loc, acestea vor putea fi întrecute pe o autostradă din Germania până şi de un sedan mai uzual, cu motor de 1,6 litri turbo. Asta se întâmplă, probabil, şi din cauza raportului transmisiei cu o singură treaptă, dar şi turaţiilor maxime pe care le pot atinge electromotoarele lui Charger Daytona. Va exista ulterior, însă, şi o versiune Banshee de 800 volţi, cu transmisie cu 2 trepte, de tipul celei pe care o are Taycan, şi care va favoriza vitezele mai mari.
Dodge a avut grijă să pună pe noile modele şi tot soiul de picanterii, precum regimul de făcut cerculeţe de pe Scat Pack, care permite învârtirea în derapaje controlate în cerc aproape pe loc. Există şi un mod drift, cu întrebuinţare evidentă. Există şi tot soiul de cronometre şi sisteme de monitorizare a performanţelor, deci condusul promite să ofere multe condimente.
Şi, în fine, ajungem şi la versiunea cu combustie. În pofida tranziţiei la mobilitate electrică, Dodge, iar odată cu el şi întreg grupul Stellantis, a dezvoltat un nou motor cu 6 cilindri în linie, de 3,0 litri! Asta înseamnă că, cel puţin până în 2035, avem şanse imense să vedem acest motor pe modele Dodge, Jeep, Chrysler, RAM, iar partea cea mai interesantă e că acesta s-ar putea regăsi şi pe Alfa Romeo!
Noul motor e un twinturbo şi are numele de Hurricane, iar maşina care îl adăposteşte acum are numele de Charger Sixpack HO sau SO, în funcţie de tipul de caroserie, cu 4 uşi sau 2 uşi. Noul motor livrează 420 CP în versiunea incipientă, dar există şi o ipostază de 550 CP.
Aşadar, noul muscle car Dodge a păşit îndrăzneţ într-o nouă epocă electrică, având o abordare mai consistentă decât ar fi crezut mulţi şi aducând condimente interesante în pachetele de performanţă. Totodată, însă, noul model a decis să nu-şi neglijeze fanii veterani şi nu doar că păstrează un motor cu combustie, ci vine, de fapt, cu unul nou, schimbând şi configuraţia din V în cilindri amplasaţi în linie. O mişcare foarte curajoasă pentru un model care era sinonim cu motoare în formă de V.
Iar Dodge a publicat şi un film de peste 10 minute, care seamănă cu un întreg manifest al filosofiei sale, printre care se aud şi remarci rebele, şi chiar care sfidează un pic sistemul. „Ne-au impus să renunţăm la motoarele Hemi, dar nimeni n-a spus că trebuie să fim plictisitori”. Sau „Maşina asta o fi trebuind să fie eficientă în consum, dar noi n-am dezvoltat-o cu această menire în gând”. Şi asemenea crâmpeie sunt peste tot în video-ul de mai jos, foarte diferit şi el faţă de ce publică alţi producători atunci când lansează modele noi.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,817
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!