Petrolul s-ar putea scumpi din cauza unei nave blocate în canalul Suez

25 Martie 2021, 13:38
Redacţia PiataAuto.md
O situaţie extraordinară din canalul Suez riscă să provoace o scumpire globală a petrolului, pe care am putea-o simţi toţi şi în preţul de la pompă.
O navă uriaşă de transportare a containerelor, pe nume The Ever Given (dar cu inscripţie Evergeeen pe ea), cu o lungime de circa 400 metri şi o lăţime de 59 metri, a intrat din partea sudică a canalului Suez în noaptea dintre 22 şi 23 martie, şi la scurt timp a atins pământul de pe fundul canalului, rămânând blocată. În încercările sale de a se elibera, nava a alunecat pe diagonală, blocând practic întregul canal, într-o zonă destul de îngustă a sa.
Acum, în regiune s-au format cozi lungi de nave care nu pot traversa canalul. Autorităţile din Egipt declară că depun eforturi în a elibera nava şi a debloca canalul, dar blocajul, care durează de câteva zile, alimentează fricile de posibile perturbări în livrarea petrolului şi a altor componente esenţiale la nivel mondial, iar ca urmare preţul petrolul la cotaţiile internaţionale a crescut deja cu peste 6% şi continuă să crească în continuare. Ieri la amiază, printre navele care stăteu în blocaj şi aşteptau traversarea, se aflau mai multe transportatoare de petrol, cu un volum estimat de minim 13 milioane de barili.
Canalul Suez e o cale maritimă crucială pentru transportul global, care permite navigarea dinspre Asia, Oceanul Indian, Golful Persic şi Marea Roşie către Europa şi Marea Mediterană fără a ocoli întregul continent african. Canalul a fost construit între anii 1859 şi 1869.
0
2,303
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!