Supercar electric, care sună ca un motor V8: Lotus pregăteşte sunete artificiale speciale pentru Evija

11 Martie 2021, 14:38
Denis Godorozea
Una dintre principalele critici aduse la adresa electromobilelor şi în special celor de performanţă este lipsa unui spirit, partea indispensabilă a căruia este unitatea de propulsie, un fie un V8, fie un W16, care generază sunet suculent şi inconfundabil în momentele ce este turat la limită. Ei bine, se pare că cei de la Lotus au identificat o mică soluţie pentru aceşti pasionaţi de cai putere zgomotoşi.
De fapt, substratul tehnic electric aduce mai multe posibilităţi de personalizare constructorilor auto, iar în viitor şi cumpărătorilor de electromobile, or tot mai mulţi producători apelează acum la adevăraţi maeştri ai sunetelor, melodiilor, pentru a crea sunete artificiale originale pentru viitoarele lor electromobile. Dar mai departe de atât au mers cei de la Lotus, care au apelat la un adevărat motor V8 pentru a-i înregistra sunetul, ca acesta ulterior să răsune din boxele supercar-ului electric.
Şi mai curios este donatorul acestui sunet produs de inima cu 8 cilindri — producătorul de muzică Patrick Patrikios a ales sunetul produs de motorul Cosworth-Ford DFV utilizat de bolidul Type 49 în anii 1960 în Formula 1. Mai mult de atât, sunetul produs de acel V8 va răsuna nu doar atunci când electromobilul va rula la limită cu viteze de peste 100, peste 300 km/h, or Patrikios l-a şi fragmentat şi modificat după bunul plac, astfel încât din sunetele produse de acel motor vor fi compuse şi notificările emise şoferului la bord, precum atenţionarea despre centura de siguranţă necuplată sau chiar indicatorul de viraj.
Amintim că Lotus Evija a devenit primul electromobil al mărcii britanice, deţinute în prezent de chinezii de la Geely. Electromobilul Lotus este pus în mişcare de un tandem format din 4 motoare electrice ce dezvoltă peste 2,000 CP. Livrările vor demara în următoarele luni.
0
1,132
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!