(VIDEO) Un legendar avion supersonic Concorde, complet restaurat, a avut o ultimă călătorie de-a lungul râului Hudson în SUA spre un muzeu

16 Martie 2024, 10:34
Redacţia PiataAuto.md
Concorde e un avion legendar prin istoria unică pe care a scris-o, fiind singurul avion supersonic de pasageri, care a operat pe parcursul a mai mulţi ani în istoria omenirii. Era un apogeu ingineresc, după cum arătam de curând şi într-un video de arhivă de la momentul scoaterii sale din producţie. De două decenii, însă, Concorde e pensionat şi nu mai zboară, iar astăzi în lume nu există avioane supersonice de pasageri în producţie curentă. Acum un exemplar de Concorde a avut o ultimă călătorie de-a lungul râului Hudson din SUA, plasat pe o platformă plutitoare, întorcându-se spre muzeul Intrepid din Manhattan, după o restaurare a avionului.
Mai mult ca atât, exemplarul de avion despre care vorbim acum e deţinătorul recordului mondial al celui mai rapid zbor transatlantic din istorie, pe care l-a marcat la 7 februarie 1996, când a zburat de la New York la Londra timp de doar 2 ore 52 minute şi 19 secunde, având o viteză medie de 2.011 km/h! E viteza medie, cu tot cu zborul mai lent la decolare şi aterizare, iar viteza de croazieră a lui Concorde se apropia de Mach 2, adică de 2 ori viteza sunetului.
Ei bine, întrucât Concorde e atât de marcant pentru istoria aviaţiei, şi întrucât acest avion e atât de simbolic, muzeul Intrepid a decis să-l restaureze complet la condiţia originală de fabrică. Restaurarea a fost făcută în totalitate, până la sablarea fuzelajului şi revopsirea lui cu toate straturile de uzină, ca în cazul fabricării unui avion nou.
Bineînţeles, au trebuit restaurate şi o mulţime de elemente mecanice şi estetic, într-o lucrare unică în lume, executată la şantierul naval din Brooklyn din august până de curând.
La destinaţie, avionul a fost manevrat de o macara de 500 tone, şi ea renumită pentru a fi ridicat cândva şi shuttle-uri spaţiale, ba chiar şi renumitul avion Airbus, care a aterizat de urgenţă cu succes pe râul Hudson în 2009, pilotat de căpitanul Sully Sullenberger.
La finalul ultimei călătorii de acum a avionului Concorde a fost prezent şi pilotul Leslie Scott, cel care se afla în echipajul renumitului zbor din 1996 care a marcat recordul transatlantic. Acum, începând cu 4 aprilie 2024, Concorde-ul restaurat va putea fi admirat din nou de vizitatori la muzeul Intrepid.
Vezi mai jos şi un video cu ultima călătorie a acestui legendar Concorde.
0
22,698
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!