Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Acest Jaguar distrus tocmai s-a vândut cu peste 100 mii euro

28 Mai 2021 - 14:31
Ilie Toma
Se pare că unele modele de colecţie sunt într-atât de apreciate şi rare, încât şi după ce ajung într-un accident suficient de grav încât să le distrugă, tot costă o avere. E exact cazul acestui Jaguar XK150 S din 1960, care s-a vândut acum câteva zile cu peste 100,000 euro la o licitaţie din Marea Britanie, deşi arată ca o ruină.
Modelul XK150, totuşi, e unul din cele mai apreciate modele din istoria Jaguar, pe atunci marca britanică producea nişte maşini de o savoare cu mult peste media industriei. Maşina asta, spre exemplu, are sub capotă un motor de 3.8 litri, cu 6 cilindri în linie, care dezvolta 269 CP! Motorul ăsta fusese lansat în anul 1959 — deci imaginează-ţi că asemenea puteri nu le avea pe atunci nici Mercedes-Benz, nici BMW! Maşina asta accelera de la 0 la 96 km/h în numai 7.3 secunde şi atingea o viteză maximă de 214 km/h! Îţi poţi imagina?
Astea fiind spuse, deja parcă devine mai clar cum a putut plăti cineva o asemenea sumă pe maşina asta, nu-i aşa? Dar ce a păţit Jaguar-ul, cum de a ajuns în asemenea stare şi când?
Ei bine, el a fost înmatriculat pentru prima dată în anul 1960, iar primul proprietar l-a ţinut 9 ani, până când l-a vândut celui de-al doilea şi ultimul proprietar, în 1969. Istoria maşinii cuprinde documente de deservire tehnică, mici reparaţii, ba chiar şi un album cu fotografii din perioada de glorie a acestui exemplar. În septembrie 1996, însă, pe când la televizor era popular serialul Dosarele X, proprietarul de azi o conducea pe vreme de ploaie, într-o noapte. Atunci, la un moment dat, a pierdut controlul volanului şi a lovit cu putere un copac de pe marginea drumului. Şoferul a putut ieşi din maşină pe propriile picioare, nefiind rănit, însă maşina a avut de suferit grav.
Ei bine, şi imaginează-ţi că acelaşi proprietar şi-a luat Jaguar-ul de la locul accidentului şi l-a pus în garaj, păstrându-l aşa, accidentat, din 1996 până azi, vreme de 25 de ani! Nu ştim ce l-a motivat să facă asta, şi nici nu putem explica cum l-a lăsat inima să vadă o asemenea bijuterie în formă deplorabilă vreme de un sfert de secol în garajul său, continuând să o păstreze fără a o repara sau o a vinde, dar e cert că acum omul a decis, în sfârşit, să o vândă.
Licitaţia, care a avut loc la 22 mai, nu promitea mai nimic potenţialilor cumpărători, maşina având note de 1 aproape la fiecare capitol, întrucât e clar că e un morman de fiare, care au stat nemişcate 25 de ani. Totuşi, unii colecţionari şi-au zis că ea poate fi restaurată şi poate renaşte, chiar şi în asemenea stare. Iar unul din aceşti colecţionari s-a încumetat să plătească 90,000 lire sterline pe ea, adică circa 104,000 euro!
E la fel de adevărat, însă, că dacă maşina asta ar fi fost într-o stare ireproşabilă, preţul ei ar fi putut urca uşor către 300 mii euro şi mai mult. Aşa că poate colecţionarul care a cumpărat-o n-a făcut chiar un gest nesăbuit. Ştie el ceva. O restaurează cu vreo 60 mii şi mai scoate un profit de minim vreo 100 mii pe deasupra, nu?
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter