(VIDEO) Le-a desenat cu un tub de vopsea de 79 de lei: acesta e autorul marcajelor de pe strada Alecsandri din Chişinău

29 Iulie 2021, 19:11
Redacţia PiataAuto.md
După ce azi mai devreme vă anunţam că poliţia s-a pus pe căutarea autorului marcajului desenat în condiţii manuale pe strada Alecsandri din Chişinău, am reuşit să discutăm direct cu autorul! Îi spune Dmitrii Cernioglo şi recunoaşte cu pieptul deschis, fără a se ascunde de nimeni, că el personal a desenat aceste marcaje, folosind un tub de vopsea cumpărat dintr-un magazin de materiale de construcţie, cu doar 79 de lei.
Glumeşte şi spune că, în ciuda metodei simpliste pe care a folosit-o şi a unui cost de nici 4 euro, marcajele se ţin deja de o săptămână, mai bine decât în unele cazuri când sunt aplicate „oficial”. Dmitrii spune că trece în fiecare dimineaţă prin această intersecţie şi s-a săturat până peste cap de situaţiile permanente de aici — încălcări, remarci reciproce între şoferi, ignorarea regulilor de circulaţie şi chiar crearea situaţiilor de accident.
Înainte de a desena aceste marcaje, s-a consultat cu prietenii săi ce marcaj ar fi mai bine de aplicat, a ajuns la concluzia că regulamentul circulaţiei rutiere prevede un asemenea marcaj, cu numărul 1.11a, care ar interzice schimbările de benzi în interiorul intersecţiei şi ar obliga şoferii să ia traiectoria corectă pe parcursul ei. Dmitrii este şi unul din administratorii grupului GBM Online în Moldova, de pe Facebook, şi inclusiv acolo, în mod public, se consultase cu cei din Chişinău despre această situaţie.
A făcut asta mai mult ca un ajutor pentru şoferi, ca să le arate cum ar fi corect să fie, de fapt, circulaţia în această intersecţie, în condiţii civilizate. Efortul a fost minim, de a desena un asemenea marcaj, dar a urmărit situaţia de după şi a ajuns la concluzia că încălcările au scăzut cu circa 30% doar datorită lui. Iar acesta e un rezultat bun, dacă te gândeşti că a fost obţinut doar cu un tub de vopsea, în mâinile unui simplu cetăţean.
În al doilea rând, Dmitrii Cernioglo a vrut să le arate şi autorităţilor, în special serviciilor responsabile de aplicarea marcajelor în Chişinău, că dacă nu vor face ei aceste lucruri necesare, vor face oamenii simpli în locul lor. Poate măcar aşa s-or pune şi ei pe gânduri şi vor acţiona, zice Dmitrii.
Cât priveşte intenţia poliţiei de a-l căuta şi sancţiona, Dmitrii ne-a rugat ca prin intermediul nostru al tuturor, să-i transmitem poliţiei numele lui, dar şi faptul că el nu se ascunde şi este gata de o discuţie faţă în faţă cu cei de la poliţie, dacă aceştia îl tot „caută”. Mai mult ca atât, el s-a arătat disponibil să conlucreze cu autorităţile şi serviciile municipale ca să-i ajute să deseneze marcaje corecte acolo unde e nevoie cel mai mult de ele, dar are impresia că nimănui din autorităţi asemenea ajutor nu-i e interesant sau necesar, în timp ce iniţiativa lui nevinovată e deja „anchetată” pentru a fi pedepsită. Din păcate, spune Dmitrii, încălcările în trafic continuă şi din cauza faptului că poliţia nu acţionează acolo unde e nevoie. În schimb, îl caută pe el!
Dmitrii Cernioglo şi-a asumat public fapta, şi e gata inclusiv să plătească amenda, dacă poliţia va decide că el trebuie pedepsit. Ce părere avem noi, cei de locuim în Chişinău, despre toată această situaţie simbolică, a unui cetăţean care a decis să acţioneze în locul autorităţilor, pentru a rezolva cel puţin parţial o problemă?

Iar ca să vezi mai jos esenţa problemei pe care a încerca Dmitrii s-o rezolve şi a atenuat-o parţial, vezi un video filmat azi de noi la această intersecţie, unde am mers să facem poze la faţa locului. În continuare, la fiecare ciclu se semafor apar situaţii de risc.
2
67,358
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!