Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cum arată Kamaz-ul de vis al viitorului, cu dormitor, bucătărie şi sală de sport la bord, dar şi propulsie plug-in hibrid

20 Septembrie 2021 - 16:22
Redacţia PiataAuto.md
În ultimul timp am tot avut ocazia să vedem camioane concepute pentru confortul desăvârşit de la bord al şoferului, fie că erau din SUA sau din Europa. Acum, iată că şi cei de la uzina Kamaz din Rusia au creat cel mai desăvârşit Kamaz, care e deocamdată un prototip, dar care va ajunge în producţia de serie în următorii ani, într-o formă adaptată, după cum promite uzina.
Aşadar, ceea ce vedem aici e un Kamaz K6 Continent, asta fiind denumirea conceptuală, unde indicele K6 sugerează o viitoare generaţie de camion, faţă de actualul K5. A fost dezvăluit pentru prima dată în decembrie 2019, iar între timp inginerii Kamaz au muncit la perfecţionarea şi adaptarea pentru o viitoare producţie de serie a conceptului. Prototipul K6 Continent e un cap tractor din clasa celor mai mari camioane, fiind destinat celor mai lungi curse continentale, de unde şi cuvântul Continent în denumire.
Acesta e dotat cu oglinzi digitale la bord, sau mai bine zis cu camere mici exterioare, şi cu monitoare mari în formă de oglinzi la interior. Probabil unii dintre noi şi-au şi amintit deja de actualul Mercedes Actros, care a debutat cu asemenea tehnologie, iar analogia nu e întâmplătoare — Mercedes e unul din cei mai importanţi acţionari ai Kamaz, iar tehnologia vine direct de la germani.
La interior, noul Kamaz abundă în display-uri mari, atât în rol de cadrane de bord, cât şi ca sistem multimedia. Are un singur loc, destinat şoferului, iar asta a permis camionului să se pricopsească la bord cu o întreagă bucătărie, care are frigider, masă, tacâmuri, cuptor cu microunde, chiuvetă şi chiar un soi de aparat de gătit la aburi, pe care cei din Rusia adoră să-l numească „multivarkă” şi care e numit în celelalte părţi ale lumii multicooker.
Kamazul de vis are şi un pat retractabil, acţionat electric, cu comenzi digitale de climatizare şi iluminare. Nu lipseşte nici televizorul din faţa lui, iar dimineaţa, când te trezeşti, poţi folosi o sală de sport improvizată, care e, de fapt, un spaţiu pe centru în care poţi face diverse exerciţii, inclusiv să agăţi elastice din două cârlige speciale din tavan şi să tragi la corzi.
Şi, în fine, ultima dotare hi-tech de la bordul acestui Kamaz e una pe care nici Mercedes Actros n-o are. E un alcooltest încorporat şi conectat cu sistemul de pornire a motorului. Înainte de a porni maşina, trebuie să sufli în direcţia testerului, care îţi măsoară alcoolemia şi doar dacă ai zero, motorul camionului va porni. Şi pentru că inginerii Kamaz ştiu toate şmecheriile posibile, au gândit şi o variantă a testerului în care acesta înregistrează imagini cu şoferul suflând, apoi le trimite imediat printr-un email medicului de la sediul companiei de transport, şi doar după ce acesta verifică cine a suflat în tester şi confirmă de la distanţă acceptul, motorul de Kamaz va porni.
Sistemul de propulsie, apropo, este unul plug-in hibrid, conţinând un diesel obişnuit, dar şi un electromotor, alimentat de la baterii, care îi asigură o autonomie pur electrică de 15 km, perfectă pentru a parcurge zonele ultra-centrale ale oraşelor mari.
Vezi mai jos un video cu o explorare detailată a acestui Kamaz de vis al viitorului, filmat acum, la starea actuală a acestui prototip. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate dacă ai nevoie.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter