Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) De ce maşinile noi s-au scumpit în ultima perioadă şi cum producătorii auto fac profituri record în plină criză a semiconductoarelor

3 Octombrie 2021 - 08:57
Redacţia PiataAuto.md
Cu toţii simţim că în ultimii ani preţurile automobilelor noi au crescut mult, în unele cazuri exagerat de mult. Un sedan premium de segment începea prin 2005 de pe la 20 mii euro, intervalul fiind de la 19 până spre 25. Azi preţul începe de la circa 40 mii, iar în unele cazuri şi de la aproape 50. Un sedan de segment C începea în 2005 de pe la 10-13 mii euro sau chiar mai puţin în cazul mărcilor mai bugetare, iar azi tot mai des se cere peste 20 mii, iar unele exemplare bine dotate urcă şi spre 25-30 mii euro. Chiar şi SUV-urile, un segment mai recent dezvoltat, au crescut în comparaţiile cu propriile lor generaţi anterioare.
Motivul care ni se spune cel mai des rezidă în faptul că noile maşini sunt mai complexe, au mai multe tehnologii de siguranţă şi din cele digitale la bord. Şi e adevărat, ăsta e unul din motive. Dar, pe lângă toate, în ultimul an criza de semiconductoare le-a oferit producătorilor auto oportunitatea ideală de a rezolva problema marjelor de profit mici cu care operau anterior. Oferta a scăzut, pentru că multe uzine sunt forţate să producă mai puţin, iar cererea s-a revigorat neaşteptat de repede după perioadele iniţiale ale contextului pandemic. Respectiv, dealerii care vând maşini nu prea au motive să ofere reduceri atât de mari, unii chiar deloc, pentru că maşini sunt mai puţine, iar cumpărători mai mulţi. Peste tot, în toată ţările, auzim şi despre creşterea preţurilor la maşini, iar aceste creşteri sunt operate atât de producător, cât şi de distribuitorii naţionali.
În rezultat, producătorii auto au ajuns la o situaţie cu totul paradoxală. În plin context pandemic, în care s-a suprapus şi criza semiconductoarelor şi în care au ajuns să vândă cele mai puţine maşini din ultimele decenii, aproape toţi s-au pomenit cu profituri operaţionale record! Până şi mărcile bugetare sau la preţ raţional fac acum profituri pe care nu le-au văzut niciodată de decenii la rând, şi ne referim aici la mărcile celor de la Stellantis, la Ford, la GM, la Toyota, nemaivorbind de Mercedes şi BMW. Practic, toţi producătorii au început acum a face ceea ce făcea Ferrari demult — produc un pic mai puţine maşini decât cere piaţa, iar astfel deficitul creat asigură şansa unui preţ mult mai mare, cu un profit gras. În paralel, multe maşini mici de oraş au fost oprite cu totul din producţie, iar în unele cazuri au fost scoase din gamă versiunile în dotări minime, care erau prea ieftine.
Toate ar fi subiectul unui studiu economic interesant, dacă aceste preţuri n-ar creşte simţitor mai repede decât salariile şi în general veniturile oamenilor, iar asta e valabil inclusiv în ţările civilizate.

Vezi mai jos o analiză bună, cu mai multe cifre, realizată la acest subiect de un canal de YouTube din Marea Britanie, care analizează situaţia şi la nivel european şi global.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter