Un tramvai cu componente produse în Moldova a început a fi testat pe străzile oraşului Odessa din Ucraina

27 Ianuarie 2022, 09:49
Redacţia PiataAuto.md
Oricât ar suna de bizar, dar în Moldova, o ţară care nu are nici un tramvai în prezent, în nici unul din oraşele sale, se produc componente esenţiale pentru sistemele de propulsie ale tramvaielor, iar de curând primul asemenea tramvai a fost pus pe străzile oraşului Odessa, în regim de testare, autorităţile oraşului ucrainean planificând achiziţia a încă 10-12 asemenea tramvaie pe parcursul anului 2022.
Componentele produse în Moldova formează întregul sistem de management al propulsiei electrice a tramvaiului — toate componentele de gestionare electronică a motoarelor, recuperării energiei, gestionarea tensiunii spre motoare, deci întregul „creier” de management al propulsiei şi a întregului tramvai, de fapt. Acest sistem e furnizat de aceeaşi echipă de ingineri, care produce sisteme similare pentru troleibuze, inclusiv pentru troleibuzele cu baterii din Chişinău, despre care noi am scris acum mai bine de o lună, şi tot despre care spuneam că a livrat în peste 120 de oraşe ale lumii sistemele sale. Şi cum tramvaiele au o propulsie electrică de concept similar cu cea a troleibuzelor, aceştia au implementat cu succes tehnologia lor şi pe un asemenea tip de transport urban.
Mai mult ca atât, tramvaiul propriu-zis e construit la fabrica Etalon din Ucraina, cofondatori ai căreia sunt aceeaşi oameni din echipa de ingineri din Moldova. Deci, se poate spune că Moldova are o contribuţie nu doar la sistemul esenţial de management, ci şi la întreg tramvaiul, deşi asamblarea acestui a avut loc în Ucraina. Construcţia acestor tramvaie poate avea loc pe baza recondiţionării tramvaielor uzate sau folosind vagoane absolut noi.
Noul tramvai poartă numele de Etalon TR3100, are 34 locuri pe scaune şi un număr mai mare de locuri prevăzute în picioare, în habitaclu există aer condiţionat, iar în prezent acesta cursează pe ruta numărul 12 din Odessa.
Sursa foto: Alexandr Velymojko, Petr Obuhov / Odessa
0
3,866
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!