Cum arată unul din primele camioane Peterbilt, produs cu peste 80 de ani în urmă în SUA

18 Februarie 2022, 18:34
Redacţia PiataAuto.md
Camioanele Peterbilt sunt printre cele mai simbolice camioane americane în prezent şi sunt indicate adeseori drept referinţă absolută când vorbim despre modelele clasice din SUA. Dar cum arăta primul model produs de Peterbilt, acum mai bine de 80 de ani, şi ce condiţii de muncă avea pe atunci un şofer de camion?
Ei bine, modelul Peterbilt 260 a fost lansat în 1939, odată cu fondarea fabricii Peterbilt. Camionul avea un design cu capotă proeminentă în faţă, cumva inspirată şi din maşinile acelei perioade şi avea deja semnătura Peterbilt pe el. Şi el avea deja un concept de cap tractor, având şi un mecanism similar de cuplare a remorcii.
Încă de pe atunci, aceste Peterbilt 260GD de 5 tone folosea deja un motor diesel de la Cummins, de model HB600, care dezvolta 150 CP. Cutia de viteze avea 4 trepte principale şi alte 3 trepte secundare, dar exista şi un demultiplicator de cuplu.
Camionul avea două rezervoare de combustibil, iar la interior avea cadrane de bord executate cu multă atenţie la detalii.
În acel prim an 1939, au fost construite doar 16 asemenea camioane, iar alte 89 au fost construite în 1940. Deci, erau cu totul alte cifre de producţie pe atunci, fapt care transformă acest exemplar într-o raritate absolută şi fascinantă. De fapt, camionul din imaginile acestui articol a aparţinut multă vreme muzeului Hays din SUA şi e considerat a fi drept cel mai bine păstrat Peterbilt 260GD din prima serie.
În curând acesta urmează a fi scos la licitaţie, însă e greu de estimat preţul cu care ar putea fi vândut un asemenea camion rar, primul Peterbilt, cu o conotaţie atât de specială. Camionul, însă, e o piesă fascinantă de istorie, care arată cum a început unul din cei mai respectaţi producători din lume, dar totodată arată ambianţa în care muncea pe atunci, un şofer de camion din SUA.
0
4,182
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!