(VIDEO) Cum poate înainta un camion blindat Tatra 815-7 8x8 Pram, echipat cu motor diesel V8 răcit cu aer

10 Martie 2022, 17:12
Redacţia PiataAuto.md
Acum o săptămână, publicam un articol despre camionul ceh legendar Praga V3S, despre care spuneam că a fost proiectat rapid, dar s-a aflat în producţie aproape 40 de ani, devenind notoriu pentru calităţile sale de trecere şi servind totodată cu fidelitate şi armatei din Cehoslovacia, dar şi din alte ţări unde acesta a fost livrat. În mai multe comentarii se adresau întrebări de ce nu se produce şi azi acel camion. Ei bine, e atât din cauza faptului că Praga nu mai produce azi asemenea tipuri de camioane, dar şi pentru că modelul de camion despre care vorbim azi i-a luat locul în armată, fiind mai modern, mai puternic şi cel puţin la fel de capabil în teren accidentat. Mai mult ca atât, camionul de azi e unul blindat, oferind o protecţie aproape desăvârşită celor de la bordul său! Azi vorbim despre Tatra 815-7 8x8 Pram, un camion cât se poate de modern, care face parte din dotarea armatei din Cehia chiar în zilele noastre, fiind unul din cele mai emblematice camioane ale acesteia.
Totodată, vorbind de acest camion, nu putem să nu amintim de motor V8 diesel, răcit cu aer, al celor de la Tatra, despre care am avut acum câteva luni un articol detailat. De atunci încoace, am mai scris despre alte camioane Tatra produse în zilele noastre, dar acele modele erau toate cu propulsoare răcite cu apă, de origine Cummins. Ei bine, camionul de azi e tocmai unul din cele care face uz de motorul tradiţional Tatra, răcit cu aer!
Şi acesta e surprinzător prin combinaţia de inginerie pe care o adoptă. Deşi răcirea cu aer poate părea la prima vedere un arhaism, nu e deloc aşa. Ea simplifică motorul, îl face mai durabil în condiţii extreme, inclusiv la temperaturi extreme, iar dacă procesul de răcire e gestionat corect, nu creează probleme nici măcar când camionul are de înfruntat sarcini dificile. Iar acest motor, proiectat de inginerii cehi, are, spre exemplu, şi injecţie directă a dieselului în cilindri, dar şi compresor mecanic, pentru a oferi mai multă putere. Deci, e un motor supercharged, dacă ar fi să vorbim în termeni mai uzuali autoturismelor.
Ipostaza despre care vorbim azi are o cilindree de 12,667 cm cubi, şi dezvoltă 408 CP şi 2,100 Nm, cuplul maxim fiind livrat deja la 1,000 rpm! Puterea maximă e livrată la 1,800 rpm, deci e un motor ce are forţă imensă la turaţii moderate. Şi, apropo, se conformează normelor Euro 3.

Camionul militar de mai jos poartă numele complet de Tatra 815-7 PRAM 8x8 şi se bazează pe un şasiu tipic Tatra, cu tracţiune 8x8 şi punţi articulate, după acelaşi concept ingineresc Tatra clasic, punţile nefiind rigide, ci articulate în semi-punţi, fapt care asigură o aderenţă excepţională în teren dificil. Şi, bineînţeles, acest camion are tracţiune pe toate 4 punţi, cu toate diferenţialele blocabile mecanic. Cutia de viteze manuală are 14 trepte înainte şi 2 trepte de marşarier, apropo.
Iar o altă calitate de preţ pentru un asemenea camion militar e şi faptul că acesta e blindat. E prevăzut să ia un echipaj de 5 oameni la bord, plus alte încărcături strategice, iar blindajul său e conceput să reziste armelor automate de orice calibru şi chiar exploziilor de mine. Şi întreaga tehnologie de blindaj, cea despre care ştim şi cea despre care nu se spune tot, e făcută chiar la fabrica Tatra din Koprivnice.
Iar în rezultat, acest camion Tatra e unul din cele mai capabile camioane militare din câte se produc azi în Europa, conceput să îndure cel mai dificil teren de înaintare, conceput să nu se împotmolească practic niciodată şi niciunde, iar pe deasupra proiectat să-şi protejeze echipajul de la bord cel puţin la fel de bine precum ar face-o un tanc performant.

Vezi mai jos un scurt video cu modul în care acest camion din Cehia poate înainta.
1
15,369
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!