Asigurările auto obligatorii din Rusia nu mai acoperă costul pieselor de schimb

17 Mai 2022, 14:33
Redacţia PiataAuto.md
Asigurările obligatorii de răspundere civilă auto din Rusia nu mai acoperă costul pieselor de schimb, se arată într-o declaraţie comună a mai multor companii de asigurări. Se întâmplă din cauza lipsei pieselor de schimb, imposibilităţii de import a altora noi şi creşterii uriaşe de preţuri pentru piesele care mai există în stocuri sau ajung pe căi neoficiale.
Paradoxal, dar legea asigurărilor din Rusia prevedea o limită maximă de despăgubire pe poliţa RCA de doar 400 mii ruble, echivalentul a nici 6 mii euro, legea fiind aprobată probabil din timpurile când 400 mii ruble aveau o valoare mai mare. Respectiv, chiar şi suma maximă a despăgubirii nu poate acum acoperi decât costul manoperei, iar piesele de caroserie sau orice componente mecanice mai mari duc imediat costul peste limită, iar astfel asigurătorii nu mai plătesc decât limita maximă legală. Dacă maşina e mai veche de 10 ani, atunci aceştia deduc 50% din valoare din cauza uzurii, iar astfel despăgubirea maximă ajunge la circa 3,000 euro, cu care nici măcar un far modern nu se mai poate cumpăra în Rusia, nemaivorbind de o reparaţie majoră. Pe lângă asta, termenul de 30 de zile de reparaţie nu poate fi respectat.
O problemă similară se atestă şi la asigurările CASCO. Pe de o parte, aceeaşi lipsă de piese face imposibilă repararea civilizată, iar cazurile în care până şi maşinilor scumpe li se propun reparaţii cu chit sau folosirea pieselor uzate de pe alte maşini dezmembrate au devenit tot mai dese. Pe de altă parte, din cauza faptului că preţurile maşinilor la mâna a doua au crescut enorm pe fundalul lipsei majorităţii importurilor de maşini noi, companiile de asigurări îşi contactează clienţii şi le propun să achite prime majorate, dacă mai vor protecţie „deplină”, care oricum nu e deplină în condiţiile imposibilităţii de reparaţii civilizate.
Astfel, în contextul sancţiunilor internaţionale, impuse în urma războiului din Ucraina, mecanismul asigurării auto obligatorie de răspunde civilă devine unul ineficient şi steril, iar reparaţiile propriu-zise ale maşinilor, făcute în mod civilizat, adeseori nu mai sunt posibile. Companiile de asigurare speră că piaţa pieselor de schimb se va putea adapta la importuri neoficiale, creând cataloage de compatibilitate cu modele de maşini. Dar nu se ştie dacă acest lucru va fi posibil şi cât va dura. Deocamdată, chiar şi un accident banal poate pune o maşină pe tuşă pe mult timp în Rusia.
1
1,488
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!