Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Duel de distanţă lungă între un Audi electric de 500 CP şi transportul public, din Londra în Paris

10 August 2022 - 13:31
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile electrice sunt un mod mai eficient de a călători, în raport cu cele cu combustie, spun adepţii electromobilităţii. În acelaşi timp, transportul public, prin însăşi conceptul său de a transporta mai mulţi oameni simultan în aceeaşi direcţie, este de multe mai eficient, în deplinul sens al cuvântului, de la procesul de fabricare, până la modurile de alimentare cu energie şi emisii. Unii ar putea spune că nu e la fel de confortabil şi poate nu la fel de rapid, uneori. Şi tocmai aceste două părţi au fost puse la încercare de o echipă de jurnalişti, într-un duel de distanţă lungă, între Londra şi Paris.
Unul din jurnalişti urma să călătorească doar cu un singur tip de transport public, iar acesta a ales trenurile. Celălalt a urcat la bordul unui Audi RS e-tron GT şi, mizând pe performanţele moderne ale maşinii şi autonomia mare, era convins că va învinge.
Doar că ambii au întâmpinat dificultăţi pe drum. Un tren a fost reţinut cu o oră. Iar şoferul maşinii electrice a avut bătăi de cap uriaşe cu încărcătoarele, care păreau să nu funcţioneze niciodată cum trebuie, dând erori. Aşa că lucrurile n-au fost aşa cum am fi aşteptat, iar transportul public a învins maşina electrică, la o diferenţă destul de mare.
Pentru corectitudine deplină, însă, trebuie să menţionăm că atât orientarea în transportul public, cât şi în metodele de încărcare şi prize, necesită deprindere. Prima dată la drum lung cu o maşină electrică, mai ales dacă vrei un regim de sprint, inevitabil vei avea parte de disconfort, vei întâmpina erori şi costuri neaşteptate, vei avea planuri date peste cap. Dar, ulterior, după ce prinzi firul şi subtilităţile, totul decurge mult mai predictibil şi mai fluent. Şi nu vorbim doar teoretic.
La sfârşitul anului 2019, am călătorit cu un SUV Audi e-tron iniţial din Munchen, Germania, spre Chişinău, Moldova, traversând Austria, Ungaria şi întreaga Românie de la vest la est. Cu câteva zile mai devreme de acea călătorie făcusem un tur în direcţie inversă cu alte două maşini electrice şi chiar riscasem să rămânem în drum fără energie. Drumul cu Audi (alături de încă 2 maşini electrice) din Germania spre Moldova a fost mai lipsit de probleme, însă. Adevărata călătorie rapidă, însă, am avut-o peste încă două zile, când am călătorit înapoi spre Germania doar cu acelaşi Audi e-tron, cu 2 şoferi, fără staţionare la hotele.
Foto: Imagine din călătoria noastră cu Audi e-tron

Ei bine, întrucât ştiam deja prizele, ştiam şi unde sunt prize gratuite, ştiam şi câtă încredere putem avea în autonomia reală a maşinii, dar şi care prize sunt mai rapizi şi mai preferabile, am reuşit să parcurgem 1.900 km traversând România, Ungaria, Austria şi Germania în 36 de ore. Iar asta cu fast charge preponderent de 50 kW, şi doar câteva de 150 kW. Şi pentru că ştiam şi prize gratuite, am cheltuit atunci doar 60,39 euro pentru combustibil, alimentând inclusiv la staţii Ionity, la fel cum fac şi protagoniştii din video-ul de mai jos.
Foto: Traseul făcut de noi cu Audi e-tron, prizele unde alimentasem şi distanţele între ele. Întreaga relatare, cu costuri şi detalii, poate fi găsită aici

Deci, totul ţine de planificare şi învăţare din experienţă. Dar, chiar şi aşa, video-ul de mai jos cu duelul de distanţă lungă între Londra şi Paris, e unul captivant şi elocvent.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter