Un studiu din domeniul asigurărilor relevă că maşinile electrice sunt implicate mai des în accidente şi cauzează daune mai mari

9 Septembrie 2022, 11:21
Redacţia PiataAuto.md
Compania franceză de asigurări AXA, cu reprezentanţe în Elveţia şi Germania, a dat publicităţii rezultatele unui studiu pe care l-a efectuat din datele acumulate în mai multe ţări europene, privind accidentele cu maşini electrice, raportând aceste date la statisticile generale. Descoperirile făcute în cadrul studiului sunt cât se poate de interesante.
Astfel, experţii companiei de asigurare au aflat, de exemplu, că riscul de incendii, despre care se vorbeşte adeseori în raport cu maşinile electrice, nu e mai mare decât la maşinile cu motoare tradiţionale, rata de incidenţă fiind cam aceeaşi, de 1 la 10.000. Însă e adevărat că efortul de stingere a unui asemenea incendiu e mai mare, din cauza specificului bateriilor litiu-ion.
În acelaşi timp, studiul companiei de asigurări a mai arătat că accidentele cu implicarea maşinilor electrice provoacă mai multe daune. Iar aici e vorba atât de costurile mult mai mari de reparaţie a maşinii electrice, cât şi daunele cauzate altor maşini. Aceştia explică parţial această observaţie prin greutatea mai mare a maşinilor electrice, care cauzează o forţă mai mare de impact, dar şi prin acceleraţia mult mai pronunţată, care le facă să atingă mai rapid viteze mai mari.
Aceeaşi acceleraţie e indicată drept cauză a unui număr mult mai mare de accidente cu implicarea unei singure maşini. Cu alte cuvinte, maşinile electrice ajung cu 50% mai des în cazuri în care şoferii acestora pierd controlul şi le accidentează, fără implicarea altor maşini.
De asemenea, şi reparaţiile maşinilor electrice sunt mult mai scumpe, mai ales dacă ating partea inferioară, unde e localizată bateria. Pe lângă asta, adeseori şi alte componente care nu ţin neapărat de sistemul de propulsie electrică sunt mai scumpe în cazul maşinilor electrice.
Concluzia studiului pare să pregătească piaţa pentru o creştere importantă e preţului de asigurare pentru maşini electrice, întrucât menţionează că AXA operează într-un mediu înc are riscurile trebuie calculate şi analizate, iar compania trebuie să se protejeze suplimentar în cazul riscurilor specifice mai mari.
0
1,675
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!