(VIDEO) Cum înaintează modelul actual de camion Roman 22.290 DFAEG 6x6 prin munţii României

12 Septembrie 2022, 19:13
Redacţia PiataAuto.md
Acum aproape o lună scriam despre un camion Roman, care e singurul construit recent şi folosit pentru tot soiul de demonstraţii de către fabrica din Braşov. Mai spuneam că e vorba de un singur exemplar, pe care fabrica l-a dus şi la o expoziţie din mai 2022, dar şi pe care îl filmase într-un video anterior, dar totodată încercările noastre de atunci de a contacta direct fabrica şi de afla mai multe detalii despre producţia curentă sau planuri de viitor nu au primit nici un răspuns. Ei bine, interesul cititorilor noştri a fost atât de mare pentru acel camion, încât video-ul integrat în acel articol a adunat 23 mii de vizualizări pe YouTube, iar acum fabrica din Braşov a decis să mai publice noi materiale video cu acelaşi camion.
Secvenţele par filmate mai demult, şi rămase nepublicate după montajul iniţial, dar, din tot ce a publicat Roman acum, am ales video-ul care conţine cele mai multe părţi nepublicate anterior, şi anume o secvenţă în care camionul Roman 22.290 DFAEG 6x6 înaintează prin mai multe tipuri de teren prin munţii României.
Camionul românesc e propulsat de un motor MAN, cu 6 cilindri în linie şi 6,87 litri cilindree, care dezvoltă 290 CP şi 1.150 Nm. Are trei punţi de origine românească, proiectate acum câteva decenii, dar care erau remarcate cândva prin capacităţi bune de trecere. Cutia de viteze e una de origine ZF şi are 9 trepte.
Acest camion actual Roman are gardă la sol de aproape 40 cm şi tracţiune 6x6. Ținteşte în primul rând rolul de vehicul militar, fiind adus la standard NATO în ceea ce priveşte comunicarea şi combustibilul folosit. Şi, chiar dacă nici cabina nu e una foarte nouă în design şi inginerie, nici punţile şi tot substratul tehnic, un asemenea camion ar avea oricum dreptul la viaţă, or, în multe ţări camioanele militare nu au nevoie de o generaţie la fiecare câţiva ani, şi e nevoie doar de modernizări bine gândite şi consistente. Iar aici e suficient să ne amintim de ştirea de acum câteva zile, în care Tatra anunţa că armata cehă achiziţionată aproape 300 camioane Tatra, ingineria cărora la fel, are rădăcini din anii 80, dar care au fost perfecţionate, iar în momentul când armata a fost să aleagă modelele de camioane pentru achiziţii, le-a ales pe cele produse în propria ţară.
Vezi mai jos video-ul publicat acum de fabrica din Braşov.
0
3,595
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!