În acest an, autorităţile spun că nu vor mai fi luate prin surprindere de ninsori şi anunţă cât sunt de pregătite autospecialele pentru zăpadă

19 Noiembrie 2022, 12:29
Redacţia PiataAuto.md
Mulţi ani se întâmpla ca, la prima ninsoare, autorităţile să tot anunţe că au fost luate prin surprindere, iar reacţiile lor în antrenarea autospecialelor de curăţare a drumurilor erau întârziate. În acest an, cei de la Administraţia de Stat a Drumurilor din Moldova anunţă că în cea mai mare parte, regiile ce au în proprietate autospeciale pentru mentenanţa drumurilor pe timp de iarnă sunt pregătite, dar se anunţă totodată dificultăţi cu materialul antiderapant.
Astfel, cei de la ASD menţionează că în total, 517 de autospeciale şi utilaje rutiere sunt pregătite pentru lucrările de deszăpezire şi aplicarea materialului antiderapant. Pe trasee funcţionează 22 de camere video pentru monitorizarea stării drumurilor.

Stocurile de material antiderapant sunt de peste 31,5 mii tone, dintre care 9,5 mii tone sunt sare tehnică şi celelalte nisip. La partea de sare tehnică, anterior Moldova o importa din Ucraina, fapt care în acest an nu a mai fost posibil, aşa că s-au încheiat contracte cu companii din Moldova şi România, pentru a se asigura stocul necesar. Dar preţul a fost simţitor mai mare, de până la 3.400-3.800 lei pentru o tonă.
E interesant că cei de la ASD menţionează că pe sectoarele de traseu dificile cu declivităţi mari, de peste 8-10%, vor fi organizate posturi de remorcare pentru camioane şi alte vehicule de mare tonaj. Practic, vor exista utilaje plasate acolo de drumari, pentru ca, în cazul ninsorilor şi carosabilului lunecos, aceste utilaje să poate tracta vehiculele mari aflate în dificultate, ajutând la evitarea formării blocajelor şi se anunţă şi lista acestor puncte de traseu:

• M1 frontiera cu România-Leuşeni-Chişinău-Dubăsari-frontiera cu Ucraina, km 36 (s. Cristeşti);
• R6 Chişinău-Orhei-Bălţi, km 33-34 (s. Peresecina);
• R1 Chişinău-Ungheni-frontiera cu România, km 79-80 (s. Corneşti);
• R3 Chişinău-Hânceşti-Cimişlia-Basarabeasca, km 27 (s. Fundul Galbenei);
• R8 Edineţ-Otaci-fr. cu Ucraina, km 53-55 (or. Otaci );
• R30 Anenii-Noi-Căuşeni-Ştefan Vodă-frontiera cu Ucraina, km 19-20 (s. Troiţa Nouă)
• Plus alte puncte în caz de necesitate.
Astfel, ASD pare să aibă în acest an o abordare mult mai preventivă în pregătirile pentru funcţionalitatea drumurilor pentru sezonul de iarnă.
0
990
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!