(VIDEO) Elveţienii au arătat cum funcţionează în realitate soluţia lor genială de a repara autostrăzi fără a bloca traficul

5 Mai 2024, 14:27
Redacţia PiataAuto.md
Acum două săptămâni, scriam despre o nouă soluţie genială inventată în Elveţia, prin care reparaţiile la autostrăzi se pot face fără a bloca traficul, graţie unui pod numit Astra. E un pod de 257 metri lungime, şi circa 3 metri înălţime, cu două benzi şi cu rampe, astfel încât traficul de pe autostradă urcă pe el şi-şi continuă deplasarea cu o viteză limitată la 60 km/h, în timp ce sub pod muncitorii muncesc cu tot cu utilaje la drum. Ei bine, acum elveţienii au publicat noi imagini în care arată deja cum funcţionează această invenţie nouă în viaţa reală.
Aceste noi imagini demonstrează deja că lucrurile funcţionează ireproşabil, iar traficul de autostradă e fluidizat corect, aşa cum era prevăzut. Această validare de acum era necesară, întrucât acum doi ani, când podul abia fusese creat, rampele avea declivitate prea mare, astfel încât camioanele care urcau pe ele cu 60 km/h ajungeau să-şi scuture remorcile şi încărcăturile din ele prea tare, deteriorând ceea ce transportau. Podul a fost ulterior testat şi perfecţionat încă doi ani, fiind lungit cu circa 20 metri, pentru ca rampele să poată fi mai lungi şi unghiul acestora mai mic.
Acum, în aprilie, podul a fost instalat pe autostrada A1 de lângă Zurich, unde va fi un element important al lucrărilor de reparaţie de acolo, care se vor desfăşura până în august. Odată ce 200 metri de autostradă de sub el sunt reparaţi, podul e mişcat noaptea înainte, pe propriile roţi motrice, astfel încât ia următoarea poziţie şi în asemenea mod se mişcă treptat pe toată lungimea segmentului reparat.
Traficul nu are prea mult de suferit, astfel, iar muncitorii muncesc la umbră dedesubt, în condiţii mai bune. Şi mai important este că aceştia nu mai trebuie să muncească noaptea ca să evite traficul, iar operatorii care gestionează aceste reparaţii nu mai trebuie să le plătească muncitorilor orele de muncă la tarif de noapte, economisind astfel la salariile lor.
Proiectarea şi construcţia podului de către agenţia federală responsabilă de drumuri din Elveţia a costat 26 milioane de franci, însă doar prezenţa podului la reparaţia autostrăzii A1 din Zurich va fi facturată cu 10,3 milioane de franci pentru cele 4 luni, iar aceşti bani vor fi în mare parte rambursaţi din economiile de la plata orelor de noapte. Totodată, evitarea blocării traficului aduce beneficii economice prin păstrarea activităţii normale a economiei din zonele unde au loc aceste reparaţii, dar şi prin evitarea irosirii timpului celor care călătoresc în maşini, pe autostradă, şi nu sunt nevoiţi să piardă timp în trafic lent sau blocaje. Asta e ceea ce inginerii elveţieni numesc de obicei gândire elveţiană în ansamblu.
Vezi mai jos şi video-ul filmat direct de la locul unde au loc acum lucrările de reparaţie pe autostrada A1 din Elveţia.
0
34,407
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!