Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Porsche a restaurat o maşină de 100 de ani vechime, cu o conotaţie specială pentru fondatorul mărcii, Ferdinand Porsche

23 Noiembrie 2022 - 12:47
Ilie Toma
Pentru orice maşină, restaurarea făcută de o uzină auto înseamnă onoarea supremă de care ea poate beneficia, or, producătorul deţine de obicei cele mai profunde cunoştinţe despre modelele pe care le-a produs, ba chiar şi documente inginereşti de arhivă. Dar Porsche n-a existat acum 100 de ani, prin urmare maşina restaurată, despre care vorbim azi, nu poate fi un Porsche. E un Austro-Daimler ADS R, poreclit „Sascha”, sau „Saşa” dacă ar fi să transliterăm. Ce putea determina Porsche să restaureze o maşină de 100 ani vechime, deci, care nici măcar nu poartă emblema Porsche ea?
În 1921, Ferdinand Porsche era anagajat al Austro-Daimler şi l-a întâlnit pe contele Sascha Kolowrat, un partener al Austro-Daimler şi un fan de motorsport. Cei doi şi-au împărtăşit reciproc viziunea asupra unei maşini compacte şi accesibile, care ar putea fi construită în număr mare. Dar consiliul de directori al Austro-Daimler era sceptic faţă de această idee, configurată într-un eventual model numit ADS, aşa că Ferdinand Porsche s-a gândit că un succes în motorsport ar putea spulbera criticile. Prin urmare, pe lângă o versiune de producţie, cu un motor de doar 1.100 cm cubi, Porsche a construit o maşină de curse, numită ADS R, ideea fiind finanţată de Kolowrat, iar maşina a fost poreclită Sascha în cinstea lui. Rezultatul a fost fascinant: ADS R era o maşină de curse, cu două locuri, ce cântărea doar 598 kg, fiind propulsată de un motor răcit cu apă, de 1,1 litri, cu 4 cilindri în linie, montat cât mai în spatele axului frontal. Bineînţeles, e maşina despre care vorbim acum, de 100 ani vechime, că a fost restaurată. Şi deja e clar de ce efortul uriaş a fost unul care a meritat făcut.
De fapt, au fost construite 4 exemplare de cursă în 1922. Pentru a se diferenţia între ele, acestea au primit 4 simboluri diferite din cărţile de joc.
Maşinile au avut succese majore în curse, deşi aveau un motor ce dezvolta doar 50 CP. Greutatea redusă, însă, le făcea capabile să ţină pasul cu maşini cu motoare de 4 ori mai mari şi mai puternice. A fost creaţia care l-a convins pe Ferdinand Porsche cât de importantă e greutatea redusă într-o maşină şi raportul corect de putere faţă de greutate, iar asta a determinat toată filosofia sa inginerească de mai târziu, dar şi felul în care au fost create modelele Porsche de la începuturi până în prezent.
Astfel, această maşină de acum 100 ani n-o avea emblemă Porsche pe ea, dar a avut o influenţă determinantă în istoria Porsche. Vezi în video-ul de mai jos cum a decurs această restaurare şi cum arată acum maşina de 100 de ani. Poţi include subtitre cu traduceri automate în limba dorită din comenzile player-ului.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter