Una din ultimele corăbii de lemn cu pânze, existente în zilele noastre în lume, va fi casată

9 Decembrie 2022, 15:12
Redacţia PiataAuto.md
Una din ultimele corăbii de lemn, cu catarge şi vele, care mai există în zilele noastre în lume, va fi casată. Corabia, numită Earl of Pembroke a fost construită în Suedia, acum 77 de ani, şi a figurat într-o mulţime de filme, dar acum mentenanţa sa costă prea mult, iar proprietarul a decis să scape de ea.
Corabia a fost construită cu tehnici seculare, de cândva, de lucru la structura navelor de lemn, tehnici care sunt tot mai uitate şi pierdute în zilele noastre. Asta înseamnă că ea a fost făcută fără utilaje moderne imense din şantierele navale, la ea muncindu-se exclusiv cu mâna, prin iscusinţa meşterilor din 1945 din Suedia. Atunci nava avea numele de Orion şi era prevăzută cu rol de ambarcaţiune cargo în marea Baltică.
În 1980 corabia a fost plasată într-un şantier din Marea Britanie şi a fost restaurată timp de 5 ani, fiind făcută se semene cu renumita corabie Endeavor, cu care căpitanul Cook călătorise prima dată spre Australia în secolul XVIII. Numele de Earl of Pembroke vine tot de la corabia istorică, care a purtat o perioadă aceeaşi denumire.
Începând cu 1985, când a fost gata, corabia renovată a participat în festivaluri şi mai ales a figurat în nenumărate filme. Printre ele se numără „Alice în Țara Minunilor”, „Insula Comorilor”, şi multe altele, circa 20 la număr.
După renovare, corabia de 44,2 metri lungime putea fi propulsată atât cu ajutorul velelor, cât şi cu ajutorul unui motor diesel de 6 cilindri, de 405 CP.
Corabia şi-a schimbat proprietarii de câteva ori în ultimii ani, dar costurile de întreţinere a corabiei, chiar şi în stare ancorată, au fost considerate mult mai mari de proprietarul actual, aşa că acesta decis casarea ei. Corabia a şi navigat deja, acum, la începutul lunii decembrie, spre locul casării sale, iar dezmembrarea va dura câteva săptămâni.
0
6,138
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!