(VIDEO) Acesta e noul Aston Martin DBS 770 Ultimate, una din puţinele maşini din zilele noastre care mai îndrăzneşte să se lanseze cu un motor V12

18 Ianuarie 2023, 18:35
Ilie Toma
Acesta e noul supercar suprem britanic, lansat astăzi. Când spunem „supercar suprem” ajungem aproape în tărâmul unui pleonasm, dar anume absolutist şi suprem se vrea a fi acest nou supercar britanic, menit să eclipseze orice altceva a produs până acum cu emblema Aston Martin pe el. E noul Aston DBS 770 Ultimate, una din puţinele maşini din zilele noastre care mai îndrăzneşte să se lanseze cu un motor V12 sublim, fără vreun sistem hibrid pus în ecuaţie. Doar V12. Cu turboaspirare, pentru forţă la superlativ.
Motorul produce 770 CP, aşa cum sugerează şi indicele din denumirea modelului. Puterea maximă e realizată la 6.500 rpm, iar cuplul maxim ajunge la 900 Nm. Cele două blocuri cilindrice sunt poziţionate la 60 de grade unul faţă de celălalt, iar motorul are 5,2 litri cilindree. Nu e de mirare, deci, că se vorbeşte despre senzaţia unei performanţe fără limite. Senzaţie care a accentuată şi de o melodie V12 auzită mult prea rar la modele lansat în zilele noastre.
Motorul e cuplat la o cutie ZF cu 8 trepte, şi trimite forţa spre puntea spate, care e echipată şi un diferenţial cu alunecare limitată. Maşina poate atinge 211 mile la oră, adică 340 km/h! Iar la asemenea cifre, erau obligatorii şi frânele din carbon şi ceramică, cu o dimensiune uriaşă a discurilor şi etrierelor.
Acest DBS 770 Ultimate, însă, nu e doar o versiune cu motor mai puternic a modelului pe care-l ştiam cu toţii. Au fost recalibrate toate elementele esenţial, inclusiv amortizoarele adaptive şi a fost instalată o nouă coloană de direcţie reproiectată, pentru senzaţii şi mai directe.
Pe lângă asta, există şi o mulţime de mici detalii de design, de la inscripţii la jantele noi şi unice, care par aduse la nivelul unei opere de artă, dacă le privim doar pe ele.
Însă există şi o veste tristă odată cu lansarea acestui nou Aston Martin, ba chiar două veşti triste. Prima veste e că acesta va fi produs în doar 499 exemplare — 300 în versiune coupe şi 199 în versiune Volante şi toate, dar absolut toate, au fost vândute deja în secret, clienţii cumpărându-le orbeşte, pentru că li s-a promis ceva cu totul special, de colecţie. Şi maşina e una de colecţie instantaneu, încă înainte de prima livrare, e cât se poate de clar.
Iar a doua veste tristă e că avem în faţă nu doar unul din puţinele modele din zilele noastre care mai îndrăzneşte să se lanseze cu un motor V12, ci şi ultima ipostază a lui DBS înainte de scoaterea din producţie a modelului. Şi, foarte probabil, ultimul Aston Martin cu motor V12.
E clar de ce toate maşinile au fost vândute şi sunt deja de colecţie, deci. Lumii auto îi va lipsi cu siguranţă acest sunet magnific, pe care-l poţi asculta în video-u de mai jos. Peste 20 de ani, când liniştea unei baterii de 800 volţi va fi norma universală, această maşină va fi privită cu admiraţie, spunându-se despre ea „eh, cum erau maşinile cândva!”. Ei bine, noi mai trăim în acel „cândva” acum, şi încă mai suntem martorii unor asemenea lansări. Să ascultăm cu savoare aceste motoare, deci, să privim îndelung la ele. Pe urmă, le vom povesti următoarelor generaţii cum a fost.
0
3,010
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!