Avalanşă pe Transfăgărăşan, la cabana Capra, cu maşini distruse, iar şoferii riscă să rămână şi fără permis pentru că au intrat pe un drum închis

6 Februarie 2023, 08:47
Redacţia PiataAuto.md
Ieri dimineaţă s-a aflat despre producerea pe parcursul nopţii a unei avalanşe pe Transfăgărăşan, la cabana Cabra, care a lovit atât cabana, cât şi parcarea din faţa sa, distrugând şi acoperind mai multe automobile. Din fericire nu au fost victime, dar pagubele materiale, atât la cabană, cât şi maşini, sunt semnificative. Autorităţile au lansat o operaţiune de evacuare a turiştilor.
Avalanşa a fost atât de puternică, încât zăpada adusă de ea se întindea pe 2 kilometri, iar copacii de pe versantul din apropiere au fost culcaţi la pământ de forţa zăpezii.
Au fost antrenaţi salvatori din Argeş, Dâmboviţa, Olt şi Vâlcea, folosindu-se şi două vehicule cu şenile, dar şi alte utilaje de frezare a stratului mare de zăpadă. Cei 57 de turişti care se aflau în cabană, au fost evacuaţi, la fel ca şi unul din cei 15 lucrători de la cabana Capra, 14 alegând să rămână la cabană.
Autorităţile încă mai au în faţă lucrări de curăţare a zonei, întrucât mai multe maşini stau în continuare adunate în morman şi acoperite cu zăpadă. Poliţia deja a anunţat că toţi şoferii automobilelor care au intrat în zonă riscă să rămână fără permis pe o perioadă de 60 de zile, întrucât traseul DN7C Transfăgărăşan e închis încă de la 30 octombrie, iar intrarea pe un traseu închis prevede o asemenea pedeapsă. Mai mult ca atât, şeful departamentului pentru situaţii de urgenţă, Raed Arafat, a declarată că turiştii şi-au riscat şi propria viaţă, dar au pus în pericol şi viaţa pompierilor şi salvatorilor, care au fost nevoiţi să ajungă la ei.
Ultima avalanşă în apropiere de cabana Cabra a fost observată la 25 ianuarie, iar riscul de avalanşă era calificat ca unul ridicat în această perioadă. Nimeni nu pare să se întrebe, însă, de ce cabana era operaţională şi primea turişti, care prin definiţie nu puteau ajunge la ea într-o perioadă în care toate drumurile spre ea sunt închise.
Sursa foto: Facebook / Andrei Vacaru, Avalanşe în Carpaţi
0
17,616
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!