Noul sistem cu camere la 360 grade al poliţiei din Moldova: 99% din încălcările înregistrate sunt de depăşire a vitezei, iar o singură maşină a adunat un număr comparabil de încălcări cât toţi poliţiştii din ţară

9 Februarie 2023, 10:04
Redacţia PiataAuto.md
Acum aproape trei săptămâni, poliţia din Moldova a anunţat că dispune de un nou sistem cu camere video la 360 de grade, instalat pe maşinile sale, care poate monitoriza o mulţime de încălcări de circulaţie din jurul maşinii, fixând chiar şi mai multe încălcări simultan şi documentându-le automatizat. Timp de două luni, sistemul e testat pe o singură maşină, iar ulterior va fi instalat pe 10 asemenea automobile. La scurt timp după anunţarea sistemului, şeful poliţiei, Viorel Cernăuţanu, ne spusese cât de multe încălcări depistase sistemul în prima sa ieşire, de 800 metri prin Chişinău. Apoi, săptămâna trecută noi le-am solicitat informaţii celor de la poliţie despre o statistică pe durată mai lungă şi atunci poliţia ne-a informat că maşina de test a mai ieşit 5 ore în trafic, documentând încă 560 încălcări, deci peste 110 încălcări pe oră! Acum maşina cu sistemul la 360 grade a ieşit la noi misiuni, atât în Chişinău, cât şi pe traseele R6 şi M5 din afara capitalei, iar poliţia a anunţat noi cifre şi informaţii.
În primul rând, înainte de a vorbi despre statistică, s-a confirmat că automobilul nemarcat de test, pe care e instalat acum sistemul, e o Dacia Duster albă, fără vreun însemn al poliţiei pe ea. Dacă iniţial mulţi dintre noi presupuneam că sistemul la 360 grade presupune vreun utilaj instalat pe acoperiş, pentru a cuprinde cele 360 grade, acum am aflat că sistemul are 5 camere video, montate în interior, pe perimetrul maşinii. Camere sunt montate în zona geamurilor laterale, lunetă şi parbriz şi nu sunt vizibile din exterior, decât dacă atragi atenţia de la o distanţă mică asupra maşinii. Sistemul poate capta încălcările atât când maşina poliţiei circulă, cât şi atunci când staţionează.
La ultima ieşire a maşinii cu acest sistem, despre durata căreia poliţia nu menţionează nimic, s-au înregistrat cifre şi mai mari. Tocmai 1.884 de încălcări rutiere, înregistrate de o singură asemenea maşină cu camere la 360 grade. Pentru comparaţie, toate echipajele poliţiei din Moldova împreună, timp de un week-end, au documentat puţin peste 2.800 încălcări în toată ţara. Iar în acest caz, o singură maşină a înregistrat 1.884 încălcări mergând puţin prin Chişinău şi pe două trasee naţionale în apropiere de Chişinău! Dacă maşina cu sistemul la 360 grade s-ar plimba pe trasee un întreg week-end, cu siguranţă ar depăşi numărul de amenzi emise de toţi poliţiştii în acel week-end.
Însă asta nu înseamnă că nu mai e nevoie de poliţişti şi de patrularea acestora, or, poliţiştii au prins într-un week-end şi 22 de şoferi în stare de ebrietate, pe care noul sistem inteligent nu are cum să-i prindă. În cazul sistemului de 360 grade, au prevalat încălcările pentru viteză — 1.868 încălcări din 1.884, ceea ce înseamnă că 99,1% din toate încălcările documentate ţin de depăşirea vitezei! E o proporţie suspicios de mare, nu pentru că aceste încălcări nu ar exista, dar e posibil că la fixarea celorlalte încălcări sistemul nu e atât de eficient. Sistemul a identificat doar 5 şoferi fără centură, 1 şofer care nu a acordat prioritate pietonilor, 9 şoferi care nu au respectat indicatoarele rutiere, 1 pieton care traversa neregulamentar şi niciun şofer care folosea telefonul mobil în timpul condusului, de exemplu.
0
3,015
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!