O dronă electrică subacvatică din Norvegia a marcat un record operând 167 zile sub apă
13 Mai 2024, 20:23 Redacţia PiataAuto.md
Norvegienii au avansat enorm în ultimul an în crearea de soluţii care să protejeze infrastructura subacvatică de cabluri şi conducte, or, sabotajele care au avut loc în ultimii doi ani au determinat inventarea de soluţii urgente pentru a proteja aceste atribute critice de civilizaţie şi infrastructură. Acum două săptămâni, scriam despre o dronă electrică subacvatică cu autonomie de 15 zile, creată în Norvegia, misiunea principală a căreia e patrularea constantă a conductelor şi cablurilor de sub apă, pentru a identifica orice activităţi suspecte din timp, mai multe drone putând asigura patrulări permanente ale acestor obiective, iar norvegienii au avut grijă şi de protecţii anti-bruiaj, şi de comunicare criptată, acea dronă urmând să fie răspândită în toate apele din jurul Europei. Ei bine, azi vorbim de o altă dronă electrică subacvatică din Norvegia, cu o funcţie uşor diferită, focusată spre mentenanţă în primul rând, şi monitorizare în rol auxiliar. Noua dronă norvegiană a stabilit şi un record de durată în operarea neîntreruptă sub apă, stând 167 zile în mare, fără a ieşi la suprafaţă!
Drona a operat sub formă de test la conductele şi cablurile din zona Njord a celor de la Equinor. Noua dronă are denumirea de Hydrone-R şi e o evoluţie a unor idei născute încă acum vreo 7-8 ani, care erau menite să uşureze mentenanţa acestor conducte subacvatice şi inspecţiile periodice ale stării lor, doar că între timp drona a fost adaptată la provocările şi solicitările curente.
Drona a fost creată de compania norvegiană Sapiem şi poate executa misiuni autonome sub mare, având braţe şi câteva instrumente mecanice cu care poate derula mai multe tipuri de lucrări şi chiar uşoare reparaţii. Drona poate comunica direct de sub apă cu centrul de control din Stavanger, Norvegia, fără un cablu şi fără a folosi semnalul clasic GPS, iar norvegienii menţin în secret protocolul exact folosit, însă menţionează că acesta e imun la bruiaje şi distorsionări GPS — o altă problemă remarcată foarte mult în Marea Baltică în ultimul timp, provocată de Rusia.
Comunicarea cu noua dronă Hydrone-R se realizează practic în timp real, operatorul din centrul de control putând decide acţiunile dronei în funcţie de situaţia descoperită în teren. Drona poate transporta şi eventuale utilaje suplimentare, iar întrucât poate efectua lucrări de mentenanţă, precum curăţări, strângeri de buloane, verificări, această dronă elimină necesitatea ieşirilor obişnuite în teren cu ambarcaţiunile, care se făceau până acum pentru verificări şi mentenanţă. Doar eventual defecţiuni mari sau depistarea unor situaţii de risc de securitate ar determina necesitatea intervenţiilor la faţa locului.
Aşa cum spuneam, noua dronă Hydrone-R e una electrică, cu baterie, iar marea întrebare e ce baterie trebuie să aibă o asemenea dronă, încât să poată opera sub apă timp de 167 zile, la adâncimi de până la 3.000 metri, cum s-a întâmplat acum. Ei bine, răspunsul e mult mai curios decât am crede.
Bateria dronei e relativ mică, de fapt, asigurând o autonomie de doar circa 12 ore. Partea fascinantă e că drona are nişte cuşti subacvatice construite în zonele unde operează, unde ea poate intra şi se conectează pentru încărcarea bateriei sub apă! Da, drona e capabilă de încărcare a bateriilor sub apă, având pentru asta conectoare speciale, care pot asigura funcţionalitatea fără a risca un scurtcircuit.
O altă funcţie importantă a acestei drone este să prezică din timp posibile degradări şi viitoare lucrări de reparaţie sau mentenanţă, astfel încât să nu se ajungă la defecţiuni majore. Şi, desigur, acum drona are capacitatea de a sesiza orice activităţi sau obiecte suspecte în apropierea conductelor sau cablurilor subacvatice, semnalându-le în timp real în centrul de comandă.
Chiar dacă acum operarea de test a durat 167 zile, drona poate sta până la 365 zile sub apă fără a ieşi la suprafaţă.