(VIDEO) Aceasta e o motocicletă diesel de cândva, construită cu durabilitate fascinată pentru forţele speciale şi trupele marine

21 Martie 2023, 15:07
Redacţia PiataAuto.md
Cât de extravagant sună însăşi ideea unei motociclete diesel? Pentru unii poate suna inutilă, pentru alţii atât de evidentă şi genială, încât să ne întrebăm de ce nu avem milioane de motociclete diesel în jurul nostru. Dar o asemenea motocicletă a existat. Nu era un de serie, dar a fost un model convertit în număr mare pentru armata SUA, în special pentru forţele speciale şi trupele marine. Motocicleta se baza pe Kawasaki KLR650, unul din cele mai durabile modele create vreodată, considerat aproape indestructibil.
Nu japonezii au făcut-o diesel, însă, ci o companie americană, care a văzut că armata SUA anunţase licitaţii la sfârşitul anilor 80 pentru motociclete capabile să ruleze pe combustibilul standard de armată, JP-8. E un combustibil intermediar între kerosen şi dieselul clasic, standardizat pentru a putea fi folosit de aproape toate vehiculele armatei, de la camioane până la avioane, pentru a simplifica logistica de alimentare a lor. Armata avea nevoie de o motocicletă, iar ea nu putea să folosească doar benzina obişnuită, pentru că nimeni n-ar fi vrut să existe nevoia unei cisterne separate de combustibil doar pentru ea.
Astfel, compania americană Hayes Diversified Technologies, sau HDT, a avut ideea de a lua la bază modelul celor de la Kawasaki şi a-i modifica motorul original în 4 timpi, astfel încât acesta să accepte JP-8 şi să realizeze combustie prin compresie. Motorul de 652 cm cubi, cu un singur cilindru, a primit un perete nou al cilindrului răcit cu lichid şi o nouă rată de compresie, din cauza căruia cilindreea a scăzut, fie la 548 cm cubi, fie la 611 cm cubi, în dependenţă de ipostază. Motocicleta a primit şi o chiulasă nouă, o nouă bielă, un nou sistem de injecţie şi o nouă evacuare. Cei de la HDT au scos şi arborele de contrabalansare, care reducea vibraţiile în construcţia originală, considerând că un pic de vibraţii în plus nu vor fi prea grave pentru un militar.
Motorul nu e unul turboaspirat, totuşi, rămânând aspirat natural! Cei de la HDT au reuşit să asigure o putere de circa 30 CP, ceea ce însemna că motocicleta era mai lentă, dar oricum se încadra în cerinţele armatei. Însă ea putea oricum atinge peste 140-150 km/h pe teren ultra-dificil, iar versiunile cu cilindree mai mare atingeau şi 175-180 km/h.
Cel mai curios e că motocicleta a primit un rezervor mai mare, de 6 galoane, adică 22,6 litri, iar consumul motorului diesel s-a dovedit a fi surprinzător de mic, de doar 2,45 litri/100 km, gonind-o cu 90 km/h. În rezultat, această motocicletă diesel avea o autonomie de aproape 1.000 km!
Motocicletele fuseseră echipate şi cu regim de stingere completă a luminilor, pentru misiuni de recunoaştere. Aveau nişte lumini adiţionale, vizibile doar direct din spate, pentru ca mai mulţi militar să nu se lovească între ei, dar să rămână invizibili pentru alţii.
Se zice că armata americană ar fi cumpărată peste 400 de asemenea motociclete pe parcursul anilor 90 şi 2000, cifra nefiind una confirmată oficial. De asemenea şi alte ţări NATO ar fi cumpărat exemplare suplimentare, iar unele din aceste motociclete au participat direct în misiuni de luptă, mai ales pentru recunoaştere în teren.
Vezi în video-ul de mai jos o asemenea motocicletă Kawasaki KLR650 Diesel, cumpărată de un youtuber şi explorată niţel de el.
1
23,704
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!