(VIDEO) O Dacia Duster de 1,33 litri şi cea de 1,5 dCi, care a fost în Sahara, înaintează prin munţii României, iar tracţiunea integrală e decuplată periodic

17 Martie 2023, 15:24
Redacţia PiataAuto.md
Cosmin Crăciun, românul care a călătorit acum două luni cu Dacia sa Duster 1,5 dCi până în Sahara şi inima Africii, a avut parte de curând de o ocazie de a înainta pe drumuri noroioase din munţii României cu Dacia sa, alături de o altă Dacia Duster de generaţie curentă, nouă, cu motor de 1,33 litri. Inevitabil, cei doi au făcut şi o comparaţie între maşinile lor, dar acolo unde a fost cel mai dificil, Dusterul nou cu anvelope de asfalt nu s-a aventurat. Celălalt Duster diesel, cu 370 mii km parcurşi şi experienţa africană în palmaresul său, a intrat pe cele mai noroioase drumuri şi ar fi înaintat excelent, dacă maşina n-ar fi decuplat periodic tracţiunea integrală, rămânând cu tracţiune doar pe puntea faţă.
Pe lângă lipsa de aderenţă a anvelopelor simple de pe Dusterul nou, acesta pare să aibă uneori momente când algoritmii tracţiunii integrale lasă unele roţi să se învârtă în gol, fără a redistribui forţa către cele care au aderenţă. Dusterul mai vechi, însă, a avut avantajul de a fi pregătit profesionist de offroad, cu anvelope corect şi un diferenţial spate modificat. Cuplarea automatizată a punţii spate, însă, a rămas cea standard, iar astfel maşina a putut-o în continuare deconecta, chiar dacă era ales regimul 4WD LOCK.
Se pare că deconectarea intervine atunci când maşina e forţată o perioadă mai intens, iar puntea spate trebuie să primească un timp mai îndelungat cuplu. La început, cât maşina asigură tracţiune integrală, Dacia Duster înaintează uimitor de bine, mai bine decât ar aştepta oricine, luând în considerare că e un SUV civil, totuşi, tu un offroader cu cadru dur. Cosmin a putut înainte în urmări pline de mocirlă, cu denivelări mari şi urme adânci lăsate de alte vehicule. Într-un cuvânt, atât timp cât puntea spate primeşte cuplu, Duster e impecabil în capacităţile de înaintare.
De îndată ce maşina trece forţat la tracţiune faţă, însă, curajul maşinii dispare. Şoferul a rămas curajos de mai multe ori şi a urcat impresionant de bine mai multe porţiuni, dar la un moment dat fizica îşi spune cuvântul şi maşina nu mai poate urca.
Toată această treabă l-a scos din sărite la un moment dat pe Cosmin, iar acesta a răbufnit în rafale verbale faţă de Dacia sa, deci, pe la mijlocul video-ului ai putea să vrei să opreşti un pic sunetul sau să sari peste acel moment licenţios. Până la urmă, nici în deşertul Sahara, Dusterul nu părea atât de încăpăţânat în a-şi opri tracţiunea 4x4.
Toate astea l-au motivat pe Cosmin să spună că va căuta o soluţie pentru a-şi schimba distribuţia între axe a sistemului 4x4. Se gândeşte să pună unul de pe Touareg, dar mai rămâne de văzut ce se va putea monta acolo. Totuşi, chiar şi cu această decuplare, Dusterul din video-ul de mai jos reuşeşte să înainteze prin locuri în care puţine alte SUV-uri moderne s-ar aventura.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
11,393
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!