Turcia a lansat în operare prima navă portavion din lume, specializată în drone, TCG Anadolu

10 Aprilie 2023, 17:52
Redacţia PiataAuto.md
Turcia a inaugurat astăzi TCG Anadolu, prima navă portavion din lume specializată în drone, nu în aeronave pilotate obişnuite. Construcţia navei a început la un şantier din Istanbul în 2016 şi iniţial era concepută ca un portavion clasic, însă, în lumina importanţei tot mai mari, pe care au demonstrat-o dronele în ultimul an, conceptul ei a fost convertit pe parcurs pentru a deveni primul portavion de drone din lume.
TCG Anadolu e şi cea mai mare navă din dotarea marinei turceşti, având 231 metri lungime, 32 metri lăţime şi un deplasament de 27.436 tone. Nava poate dezvolta o viteză de 20,5 noduri, sau 38 km/h şi are o autonomie de 9.000 mile nautice, sau aproape 16.700 km.
Nava e propulsată de două electromotoare Siemens, fiecare de 14.945 CP, deci împreună au o forţă de 29.890 CP. Electricitatea pentru ele şi pentru toate celelalte sisteme ale navei e generată de 5 generatoare diesel MAN, fiecare a câte 8.000 kW, deci există 40 MW putere la bord.
Nava poate servi şi avioane militare mari sau elicoptere, dar specializarea ei curentă vizează mai ales dronele Bayraktar, în special noua dronă supersonică, Bayraktar Kizilelma, despre ingineria căreia publicam un alt articol în 2022, iar în ianuarie 2023 ea realizase şi primul zbor de test.
Hangarele navei sub uşor configurabile în funcţie de tipul de aparate de zbor purtate, putând adăposti simultan elicoptere şi drone, spre exemplu. De asemenea, nava dispune de garaje la nivelurile inferioare, cu platformă automatizată, din care pot ieşi tancuri sau vehicule blindate, pe care nava le poate purta la bord în eventualitatea în care se doreşte apropierea de ţărm şi eliberarea lor. Acolo pot încăpea până la 29 de tancuri.
Noua navă turcească e prevăzută pentru un echipaj forma din 261 oameni. Astăzi, 10 aprilie, a avut loc ceremonia oficială de lansare în operare a noii nave în Turcia.
Foto: Imagine de la inaugurarea de azi a noii nave purtător de drone
Foto: Imagine din etapa de construcţie a noii nave
0
1,782
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!