(VIDEO) Cum e să conduci o maşină electrică fabricată acum 114 ani, care a supravieţuit până în zilele noastre

20 Aprilie 2023, 12:18
Redacţia PiataAuto.md
Mulţi dintre pasionaţii auto ştiu că, de fapt, la începutul secolului XX, maşinile electrice erau pe alocuri chiar mai răspândite decât cele cu motoare cu benzină şi au fost la un pas de a le învinge pe cele din urmă în lupta pentru dominaţie. Dar, cele cu benzină au învins până la urmă şi a mai fost nevoie de un secol pentru ca electricele să înceapă din nou a cuceri lumea. Dar cum se conducea o maşină electrică produsă în acele vremuri, de acum un secol? Cum e să o conduci azi, în zilele noastre?
Protagoniştii unui canal de YouTube au reuşit să probeze un Baker Electric, produs în 1909, deci acum 114 ani. Surprinzător, dar maşina mai funcţionează şi azi, aflându-se în colecţia Jay Leno.
În acele timpuri, această maşină electrică era poreclită o caretă fără cal, pentru că şi designul ei era foarte similar unei carete. Maşina avea lumini electrice, în timp ce omenirea încă nu trasase electricitatea în toate localităţile! Mai mult ca atât, maşina asta electrică merge între 60 şi 80 mile cu o încărcare a bateriei, deci are o autonomie cuprinsă între 96 şi 130 km! Nissan Leaf de primă generaţie poate fi comparat cu o asemenea autonomie! Iar aici vorbim de o maşină de acum 114 ani!
Viteza maximă era de doar circa 25 mile pe oră, sau 40 km/h. Dar, pentru acele timpuri şi pentru viteze urbane, era o maşină foarte atractivă. New York-ul avea deja vreo 15 mii de maşini electrice şi o reţea de prize, iar maşinile electrice aveau şi avantajul unei porniri mai plăcute, în raport cu învârtirea la manivelă a unui motor cu ardere internă sau pornirea unui motor cu abur. E drept că încărcarea dura foarte mult, de obicei peste 24 ore.
Iar maşina merge surprinzător de bine şi azi, şi bateria sa recondiţionată încă mai poate asigura o capacitate excelentă de stocare a electricităţii. Vezi mai jos cum arată experienţa de condus a acesteia, cu lucruri deosebit de curioase în modul în care maşina porneşte şi se manevrează în condus, dar şi cum arată o călătorie un pic mai lungă cu ea. Pe lângă toate, Jay Leno, proprietarul maşinii şi tot el un colecţionar şi un cunoscător profund la istoriei auto, povesteşte şi alte aspecte interesante din istoria acestui model.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
9,417
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!