(VIDEO) Honda pare să fi trişat în anunţarea recordului pe Nurburgring pentru Civic Type-R

24 Aprilie 2023, 10:47
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva zile, Honda a anunţat cu mare mândrie faptul că noua generaţie Civic Type-R a reuşit să-şi recapete recordul de cea mai rapidă maşină cu tracţiune faţă, record pe care l-a deţinut şi generaţia anterioară, dar care a fost doborât ulterior de Renault Megane RS Trophy-R. Dar se pare că Honda a trişat un pic în atingerea şi anunţarea acestui record.
Nu e vorba de timpii un pic confuzi anunţaţi, pentru ei existând o explicaţie. Noua Honda Civic Type-R a marcat un timp de 7:44,881, faţă de 7:43,8 cât reuşise să atingă generaţia precedentă, ceea ce pare mai mult, însă între timp şi lungimea oficială a circuitului a crescut de la 20,6 la 20,8 km, deci maşina tot a fost mai rapidă, cu toate calculele şi deducerile făcute. Problema e în faptul că Civic Type-R care marcat acest record a fost modificat tehnic, fapt care se poate deduce chiar din video-ul publicat de Honda.
Etajarea treptelor cutiei de viteze pare diferită, în special treptele 5 şi 6, care par mai scurte decât la un Civic Type-R normal. Asta se poate vedea din turaţiile atinse, raportate la viteză, dar şi din faptul că treapta a 6-a e folosită mult mai des pe parcursul circuitului decât au folosit-o alţi piloţi care au încercat să parcurgă Nurburgring cu acelaşi model. Treptele mai scurte pot permite accelerarea mai rapidă la viteze mari, chiar şi cu sacrificarea vitezei maxime, care pe un circuit oricum nu prea poate fi atinsă.
Pe lângă asta, presiunea în turbină pare a fi mai mare decât cea de stoc, mai ales în treptele 5-6. Asta înseamnă reacţie mai rapidă, eventual cuplu şi putere suplimentară, dar totul pare să fie setat pentru a păstra comportamentul neschimbat în primele trepte, pentru a evita derapajele nenecesare şi problemele cu transpunerea cuplului pe asfalt, pe o maşină cu tracţiune faţă. Însă chiar cadranele de bord ale maşinii arată cifrele de presiune la care operează turbina şi ele par într-adevăr mai mari decât cele atinse de un Civic Type -R de stoc.
În comunicatul său, Honda a anunţat că recordul a fost setat cu un Type-R mai uşor decât versiunea de serie, care va fi disponibil în curând ca o ipostază numită Type-R S. Nu se spune nimic însă de o eventuală putere mai mare pentru această versiune sau de etajare diferită a treptelor. Prin urmare, pare a fi un pic de trişare la mijloc, explicată în detaliu în video-ul de mai jos.
0
1,576
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!