Italienii vor să interzică şoferilor începători să conducă maşini puternice în primii 3 ani

29 Iunie 2023, 15:58
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori se consideră că şoferii începători pot fi copleşiţi în anumite situaţii critice de trafic şi astfel riscul de a produce un accident e mai mare. Din acest motiv, în multe ţări funcţionează limitări de viteză pentru aceştia. Italienii, însă, vor să le interzică şoferilor începători să conducă maşini puternice în primii 3 ani de experienţă!
De fapt, în Italia există deja o interdicţie similară, doar că ea se aplica în primul an de condus, iar acum, dacă iniţiativa parlamentarilor italieni va ajunge să fie votată, restricţiile vor fi extinse la 3 ani din momentul primirii permisului de conducere, indiferent de vârsta şoferului. Iar asta se va aplica şi la cei care se mută în Italia, obţin permis de şedere şi primesc prima dată un permis de conducere italian.
Interdicţia ar urma să stipuleze că şoferii începători au dreptul să conducă maşini de până la 70 kW putere, sau 95 CP, iar raportul de putere faţă de greutate trebuie să nu depăşească 55 kW pe tonă, adică 75 CP per tonă. Cu alte cuvine, nici măcar un Suzuki Ignis cu motor de 90 CP nu se încadrează în această limită, pentru că, deşi puterea de 90 CP e sub limita de restricţii, are doar 830 kg greutate, ceea ce înseamnă 108 CP/tonă, deci peste limita de 75 CP/tonă. Versiunea curentă de 83 CP mild hybrid ajunge la 100 CP/tonă, deci tot e peste limită.
Restricţia raportului de greutate are excepţii pentru hibrizi şi maşini electrice, limita pentru acestea fiind stabilită la 88 CP/tonă. Practic vorbind, aceste limită îngustează extraordinar de mult alegerea modelelor pe care o pot face şoferii începători. Din maşinile noi, lista ajunge la maxim vreo 5-7 modele mai renumite, majoritatea italiene şi ultra compacte de oraş. Desigur, şoferii pot alege şi maşini la mâna a doua, care să se încadreze, acolo alegerea fiind mai mare, dar tot orientată preponderent spre maşini ultra-compacte de oraş.
0
3,871
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!