Mercedes a dezvăluit Vision One-Eleven, un supercar electric modern, inspirat din clasicul C111 din anii 1970

16 Iunie 2023, 10:08
Redacţia PiataAuto.md
În august 2021, atunci când Lamborghini a lansat noul Countach, inspirat din liniile renumitului model clasic, lansat în 1974, ceva i-a zădărât puternic pe cei de la Mercedes şi câţiva designeri şi ingineri n-au mai putut dormi nopţile. Cei de la Lamborghini au demonstrat cât de frumos pot fi reinterpretate formele unui model sport din anii 70 în zilele noastre, iar Mercedes a vrut să meargă pe aceeaşi cale. Doar că pe atunci Mercedes a avut doar concepte sport, modelele de producţie fiind concentrate mai mult pe confort şi durabilitate. Aşa că azi vedem lansarea lui Vision One-Eleven, un prototip al unui supercar electric, inspirat la rândul lui din clasicul prototip C111 din anii 1970.
Foto: Supercar-ul conceptual din anii 70, alături de cel actual

Pe atunci, C111 a fost folosit de Mercedes pentru a experimenta cu tot soiul de motoare noi, de la Wankel la turbodiesel. Ca şi originalul, noul prototip are uşi cu deschidere de tip foarfecă, iar formele sale sunt reinterpretate pentru a arăta mai moderne, dar păstrează totodată un puternic aer retro, care să menţină conexiunea cu originalul.
Noua creaţie, însă, e în mod evident doar un exerciţiu de design, departe de producţie, pentru că nici sursa de inspiraţie n-a ajuns vreodată în producţie. Totuşi, Mercedes menţionează că a înglobat un motor electric nou, cu flux axial, creat de cei de la YASA, companie britanică ce aparţine de doi ani complet celor de la Mercedes. Acest motor ar putea fi cu siguranţă pus pe viitoare modele de serie ale mărcii.
În rest, vorbim de un prototip unde-şi fac debutul o mulţime de idei şi soluţii de design curioase, cum ar fi centurile de siguranţă cu prindere într-un element central cu emblema Mercedes.
La fel de curios e afişajul pixelat al display-urilor de pe planşa de bord, menit să dea un aer retro maşinii, din perioada în care electronica era abia la începutul apogeului său.
Bateria e una cu tehnologie folosită în prezent în Formula 1, ce ar permite să alimenteze electromotoare de mare putere, aşa că aceste elemente se vor regăsi pe viitoare modele de serie. Dar un asemenea supercar în carne şi oase nu e promis deocamdată.
Poate ar fi cazul, însă, ca de această dată Mercedes să ajungă şi la un model de producţie cu acest prototip? Eventual ca un supercar electric, pentru o nouă epocă?
0
1,078
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!