(VIDEO) Succesorul lui Bugatti Chiron va avea un nou motor V16 hibrid, iar francezii au prefaţat sunetul acestuia

7 Martie 2024, 19:21
Redacţia PiataAuto.md
Bugatti Chiron e pe cale să plece în istorie, odată cu ultimele exemplare comandate de demult, care se mai fabrică, iar odată cu el pleacă în istorie şi renumitul motor W16, cu o inginerie excepţională. Veyron, şi apoi Chiron, erau maşinile care au fost create pentru a avea cea mai desăvârşită şi ambiţioasă inginerie din lume, şi nimic mai inferior decât superlativul nu putea fi acceptat. Însă, odată cu scoaterea din producţie a lui Chiron şi cu interzicerile de motoare de ardere internă de la orizont, fanii Bugatti puteau aştepta evoluţii mai puţin exaltante pentru un succesor. Dar se pare că realitatea va fi mult mai incitantă decât şi-ar fi putut imagina oricine.
Foto: Blocul motorului W16 de pe Chiron

Bugatti este acum o marcă deţinută direct şi gestionată de Rimac, renumitul producător de maşini electrice hiper rapide. Porsche a investit în Rimac, cumpărând o cotă tot mai mare de acţiuni, iar astfel tot grupul VW tot deţine până la urmă o cotă mare din Bugatti. Însă structura acţionariatului companiei de azi Bugatti Rimac e interesantă — 55% din ea deţine Rimac Group, iar 45% din ea — Porsche. La rândul său, Rimac Group e deţinut în raport de 35% de Mate Rimac, 22% de Porsche, 11% de Hyundai şi restul de acţionari cu cote mici. Astfel, Porsche, pe lângă cele 45% pe care de deţine direct în Rimac, mai deţine indirect încă 22% din entitatea care deţine 55%, ceea ce echivalează efectiv cu încă 12,2%, iar astfel cota totală efectiv ajunge la 57,1%. Cu siguranţă e curios că şi Hyundai deţine 11% din entitatea care deţine 55%, ceea ce echivalează cu 6,1% din Rimac Bugatti.
Ei bine, am menţionat acţionariatul şi deţinerea Bugatti de către Rimac pentru că iniţial existau temeri că Bugatti nu va deveni decât o clonă a lui Rimac, sau maxim un produs derivat, dar complet electric. Mate Rimac, însă, a pornit de la pasiunea sa pentru maşini clasice şi un BMW M3 E30 la începuturile sale şi mai e şi azi împătimit de maşini geniale cu combustie. Şi până la urmă, acesta a dirijat echipa de ingineri Bugatti să creeze acum un succesor pentru Veyron care să nu dezamăgească în niciun fel, ci dimpotrivă, să exceleze încă o dată printr-un salt imens de performanţă şi abordare, aşa cum i se cuvinte unui adevărat Bugatti.
Şi, paradoxal, dar inginerii ăştia au creat în timp record un motor V16, cuplat la un sistem hibrid. Asta înseamnă o proiectare de la zero a unui nou motor şi în mod normal asta ar fi durat 8-10 ani la VW, în ritmul în care a fost dezvoltat motorul W16. Sub egida Rimac, însă, motorul ăsta a apărut în aproximativ 2-3 ani. Pentru că cei de la Rimac au toate utilajele şi tăiere şi producţie CNC a pieselor alături de ingineri, pentru că au perfecţionat un proces în care nu aşteaptă de la niciun furnizor să le proiecteze piesele-cheie, ci le proiectează ei direct şi le produc în partide mici pentru a le testa, până ating perfecţiunea. Iar asta a accelerat procesul enorm de mult. Şi, ca un adevărat pasionat de maşini glorioase din istorie, Mate Rimac a decis să coopteze şi inginerii de la renumita companie Cosworth în dezvoltarea noului motor Bugatti, pentru a scoate un produs genial la final, or, experienţa acestora vizează zeci de modele care au rămas legende.
Şi tocmai această colaborare şi abordare cu reacţii şi paşi ce pot evolua imediat a făcut posibilă dezvoltarea atât de rapidă a unui nou motor V16, încât va exista suficient timp pentru acesta pe piaţă până în anul 2035, ca acesta să poată avea o carieră completă pe piaţă, cu propria poveste de glorie.
Iar noul motor va fi cu siguranţă o operă inginerească. Pe el sunt inscripţionate cifrele cu numărul de ordine a combustiei. Motorul va avea o cilindre de 8,3 litri şi, surprinzător, nu va mai avea 4 turbine, ca W16 de până acum, ci va fi aspirat natural! El va produce 1.000 CP şi va fi ajutat de 3 electromotoare — două pe puntea spate şi unul pe faţă, fiecare de 335 CP. Puterea totală va fi limitată la 1.800 CP.
Aşadar, chiar dacă va fi parte a unui sistem hibrid, noul motor va fi cu siguranţă o legendă vie, şi apoi un obiect de colecţie. Vezi cum sună noul V16 Bugatti în video-l de mai jos.
0
1,589
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!