Mercedes anunţă parametrii camionului său electric de distanţe lungi, eActros 600, creat să reziste 1,2 milioane km

17 Iunie 2023, 17:15
Redacţia PiataAuto.md
Mercedes a anunţat mai mult timp în urmă că dezvoltă şi testează un eActros Long Haul de distanţe lungi, pe lângă versiunea eActros 300, cu o autonomie relativ modestă de 220-250 km. Versiunea Long Haul trebuia să fie cea care va putea permite munca şoferilor de curse lungi, fiind deja adaptată specificului de funcţionare a acestor camioane. Acum Mercedes a anunţat că această versiune de camion electric va purta numele eActros 600, va avea debutul oficial la 10 octombrie 2023 şi va intra în producţia de serie la începutul anului 2024. Totodată, germanii au anunţat şi parametrii tehnici ai noului camion de distanţe lungi.
Cifra de 600 din denumire nu vine de la puterea motoarelor sau de la autonomie, ci de la capacitatea bateriei, în kWh. Deci, seturile sale de baterii vor însuma 600 kWh capacitate. Mercedes anunţă că acest camion va beneficia de o punte motrice absolut nouă, care va fi ultra eficientă în consum. Puterea camionului va fi de 400 kW, adică 543 CP, iar pe perioade scurte vor putea fi livraţi 600 kW, adică 815 CP! Cu alte cuvinte, noul Mercedes eActros va fi mai puternic decât camionul suedez Scania S770, considerat până de curând cel mai puternic din lume, dar şi de cât camionul chinezesc mai puternic, lansat acum câteva luni.
Autonomia asigurată de Mercedes eActros 600 va fi de 500 km, ceea ce înseamnă un consum de doar 120 kWh/100 km, cu un camion încărcat. E o cifră foarte mică, de fapt, pentru că de obicei camioanele atât de mari, încărcate, pot consuma 150-180 kWh/100 km şi mai mult. Bateria va folosi tehnologie mai ieftină LFP, cu fosfat de litiu-ion-fier, despre care am tot vorbit în ultima săptămână foarte des. Foarte curios e că ea va putea fi încărcată la staţii de până la 1 MW putere, deci practic Mercedes lansează în serie ceea despre ce Elon Musk vorbea pentru camioanele sale Tesla Semi.
Efectiv vorbind, eActros 600 va fi încărcat de la 20 la 80% în doar 30 minute. Prin urmare, la asemenea staţii puternice, un plin va dura mai puţin de o oră. Însă, la o staţie mai puţin puternică, de 350 kW, de exemplu, încărcarea va dura aproximativ 2 ore şi un pic, iar la una de 150 kW — circa 4-5 ore.
E curios că Mercedes vorbeşte despre durabilitatea acestui camion, menţionând că inginerii săi au avut grijă ca toate componentele să reziste cât un ciclu de viaţă normal al unui Actros diesel, numind şi cifra de 1,2 milioane de kilometri ca durată de viaţă garantată. Sună mult pentru un vehicul electric, însă şoferii de camioane vor spune inevitabil că în lumea reală, camioanele diesel ajung adeseori de 2,5-2,7 milioane kilometri şi chiar mai mult. Pe acest fundal, cifra de 1,2 milioane de kilometri anunţată ca durată de viaţă pentru eActros 600 pare deja modestă, asta în cazul dacă nu va avea şi ea o rezervă la fel de mare în viaţa reală.
2
4,374
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!