Siemens Energy anunţă construcţia unei noi fabrici din SUA, motivată de lipsa acută de transformatoare de mare putere

13 Martie 2024, 14:57
Redacţia PiataAuto.md
Cu doar câţiva ani în urmă, probabil nimeni nu s-ar fi gândit că putem ajunge la un moment când în anumite regiuni ale lumii se va simţi o lipsă acută de capacităţi de producţie a transformatoarelor de mare putere pentru reţele electrice. Asemenea subiecte erau doar la latitudinea celor implicaţi direct în domeniu. Acum, însă, cu dezvoltarea galopantă a energiei regenerabile, cu zeci de noi parcuri eoliene şi fotovoltaice pe de o parte care produc mult mai mult electricitate, şi cu creşterea consumului de electricitate datorat maşinilor electrice şi a pompelor de căldură de cealaltă parte, reţeaua electrică a multor ţări e şi ea într-o dezvoltare la fel de accelerată. Iar compania germană anunţă acum că în SUA e o lipsă atât de mare de transformatoare de mare putere, încât a decis să investească într-o nouă fabrică pentru producţia lor.
Vorbim despre aceeaşi companie Siemens Energy, cu acţionariat german, despre care menţionam într-un alt articol de ieri că a livrat de curând prin România 4 transformatoare de mare putere în Moldova, pentru modernizarea reţelei electrice de lângă Chişinău şi pentru pregătirea de conectare cu noua linie de înaltă tensiune Vulcăneşti-Chişinău. Ei bine, la cât de mare e cererea pentru transformatoare acum în lume, e admirabil că Moldova a putut contracta 4 de la un producător de top din lume.
Foto: Transformatoare Siemens Energy, transportate spre Moldova

Ei bine, contextul special în SUA, conform celor de la Siemens, e că toţi dezvoltatorii de parcuri eoliene şi solare, sau proiecte mari de infrastructură energetică au început să caute mai ales componente fabricate în SUA, pentru a se încadra în cerinţele de a privi subvenţii şi creditări preferenţiale prin Actul de Reducere a Inflaţiei. Toate componentele cheie, sau marea majoritatea a lor, trebuie să fie de producţie locală, pentru a fi finanţate de stat, tocmai de asta menţionam că şi turbinele din cel mai mare parc eolian, SunZia, chiar dacă o parte din ele au fost comandate la danezii de la Vestas, vor fi fabricate oricum la fabrica Vestas din Colorado, SUA.
Foto: Producţie Vestas în SUA

La fel e şi cazul cu linia aeriană de transmisie a electricităţii de la SunZia, o linie care are o lungime record de 880 km şi va funcţiona cu curent continuu, nu alternativ. Pentru acea linie, în 2023 a fost aleasă compania care a făcut un adevărat salt tehnologic în ultimul timp în asemenea tip de transformatoare şi transmisii cu curent continuu__/A_, Hitachi Energy, iar pentru a se pregăti de acest proiect enorm şi de cererea mare de pe piaţă, încă în 2022 cei de la Hitachi Energy au anunţat că vor investi în extinderea fabricii lor producătoare de transformatoare din Carolina de Nord, SUA. Deci tot de producţie locală e vorba.
Foto: Harta linie de transmisie cu curent continuu de la SunZia

Acum şi cei de la Siemens Energy au ajuns la aceeaşi concluzie logică, că e nevoie urgentă de mărirea capacităţilor de producţie în SUA, întrucât toate capacităţile de producţie actuală din SUA, de la toate fabricile împreună, pot asigura doar 20% din transformatoarele solicitate de piaţă. Aşa că Siemens Energy va investi cu efect imediat 150 milioane de dolari şi va construi prima sa fabrică de transformatoare din SUA, tot în Carolina de Nord, alegând acelaşi stat ca şi Hitachi Energy. Siemens Energy are deja peste 25 de fabrici mai mici şi mai mari pentru tot soiul de alte produse în SUA, dar nu avea una pentru transformatoare de mare putere.
Ei bine, deşi are peste 100 ani de când fabrică transformatoare, Siemens Energy nu se poate lăuda cu aceleaşi avansuri tehnologice în domeniul transmisiilor cu curent continuu ca şi Hitachi Energy, dacă vorbim de eficienţa convertirii. Cele de la Hitachi Energy asigură pierderi de convertire mult mai mici, datorită tehnologiilor noi diferite, inventate de ei. Însă şi Siemens Energy e prezent foarte aproape pe piaţă şi chiar a fost companie care a produs primul transformator de curent continuu de 1.100 kV. Şi apoi, în formulele mai clasice de curent alternativ, cei de la Siemens au printre cele mai puternice transformatoare din lume în gama lor, la parametri cu mult peste 1.000 MVW şi 1.100 kV. Deci, cu siguranţă au ce oferi pieţei din SUA, mai ales că planurile pentru energie regenerabilă sunt imense pentru următorii ani, iar cererea pentru transformatoare de mare putere fabricate local e de-a dreptul excepţională.
Asta înseamnă dezvoltarea energiei regenerabile de fapt, cu asemenea efecte de creştere industrială. Şi asta înseamnă asemenea programe de susţinere a componentelor şi tehnologiile produse local în asemenea proiecte strategice de infrastructură energetică.
Foto: Primul transformator de curent continuu de 1.100 kV, produs de Siemens Energy ceva mai demult
2
5,364
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!