(VIDEO) Accident discutabil, produs la o intersecţie de pe Alba Iulia, în Chişinău, şi surprins de o cameră de bord

27 Iunie 2023, 09:04
Redacţia PiataAuto.md
Un accident cu vinovat discutabil s-a produs ieri dimineaţă la intersecţia străzilor Alba Iulia şi Onisifor Ghibu din Chişinău. Momentul a fost surprins de o cameră de bord, iar imaginile, mai ales dacă sunt revăzute de câteva ori, ridică nişte semne de întrebare despre cine ar fi putut preveni accidentul şi manierele cărui şofer au fost decisive, mai ales că totul s-a produs în momentul schimbării culorilor semafoarelor.
Astfel, unul din şoferi, dintr-o Honda, vira la stânga şi aştepta momentul oportun să vireze. Şi-a început manevra când culoarea semaforului era încă galbenă. Din sensul opus venea cu viteză un alt automobil, ce pare a fi un Renault Scenic, care încerca să reuşească să traverseze intersecţia până la schimbarea culorilor semaforului. În ultimul moment, însă, Honda apare în faţa sa, Renault virează spre dreapta, şi accidentul se produce oricum.
Chiar dacă recomandările unui condus defensiv şi preventiv spun că intrarea cu viteză într-o intersecţie la de acest gen aproape de schimbarea culorilor nu e manevră tocmai sigură, pur tehnic vorbind, Renault a trecut zona liniei stop abia vizibile la culoarea galbenă din partea opusă. Nu ştim cu siguranţă dacă semafoarele sunt sincronizate din cele două părţi ale intersecţiei, pentru că unele intersecţii au câteva secunde de decalaj de o parte şi de la alta, tocmai pentru a permite finalizarea manevrelor din zona mai aglomerată, iar asta înseamnă că, atunci când virezi la stânga cum a făcut-o şoferul de Honda, nu poţi miza că schimbul culorii de pe partea ta de intersecţie se produce simultan cu schimbul culorii din partea opusă, şi e nevoie să te asiguri că maşinile de acolo nu mai intră în intersecţie. Deci, în acest context, şoferul din Honda are toate şansele să fie declarat vinovat de accident, dar mai există o manevră ce poate naşte discuţii.
E vorba de aparenta virare la dreapta a Renault-ului. Acesta pare să o ia spre dreapta cu mult înainte ca traiectoriile celor două maşini să se întâlnească, şi e greu de spus dacă acesta avea intenţia de a vira la dreapta de pe banda stângă, ocolind troleibuzul care oprise mai devreme la semafor, sau dacă această aparentă virare nu a fost decât o manevră defensivă de evitare a Hondei din faţa sa. Oricum, indiferent de cum va fi tratată această manevră, sunt mici şansele ca ea să schimbe cumva verdictul accidentului. Un fapt e clar, însă, în asemenea intersecţii, la limita schimbării culorilor, cu vizibilitate restricţionată, toţi ar trebui să reducă un pic viteza şi să se asigure că nu vor avea parte de asemenea surprize. Vezi totul în video-ul de mai jos.

Sursa video: Facebook / grupul GBM.Online
0
1,695
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!