(VIDEO) Automobilul electric, conceput de inginerii Saab în secret, ascunde o inginerie curioasă, care-i oferă 1000 km autonomie
30 Iunie 2023, 15:19 Redacţia PiataAuto.md
Acum două luni, publicam un articol care a intrigat foarte mulţi pasionaţi auto şi-n care anunţam că inginerii Saab au creat în secret o maşină electrică, numită NEVS Emily GT, pe care au dezvăluit-o atunci. Mai spuneam atunci şi despre situaţia bizară a lor, ei fiind o echipă de ingineri încă din perioada când Saab producea maşini, dar care au rămas oarecum în aer în vâltoarea încorporării lor în NEVS, apoi cumpărarea NEVS de către o companie imobiliară chineză, care a intrat ulterior în zona unor probleme financiare majore. E important că inginerii şi-au continuat munca şi au creat practic de unii singuri, în secret, acest automobil electric surprinzător, într-un timp neaşteptat de mic. Iar cei de la Top Gear eu mers de curând să-l cunoască.
Astfel, cea mai curioasă e ingineria pe care o ascunde maşina asta şi care-i garantează cei 1.000 km de autonomie promisă. Maşina are 4 electromotoare, dar nu sunt poziţionate câte două alăturate pe centrul fiecărei punţi, iar de la ele să meargă semiaxe spre roţi, ci direct în interiorul roţilor.
Asta dă nişte beneficii şi provocări imense. Fiecare electromotor cântăreşte 35 kg, ceea ce contribuie la masele inerte ale fiecărei roţi, iar asta înseamnă că e nevoie de ajustări în construcţia suspensiei, pentru a garanta reacţiile potrivite ale roţii.
De asemenea, electromotorul va oscila în permanenţă împreună cu roata, prin gropi, prin noroi sau apă, dar cei care l-au creat spun că el va rezista în timp, deşi n-a fost uşor să se atingă durabilitatea necesară.
În schimb, lipsa motoarelor de pe centrul axelor a eliberat spaţiu, care a fost umplut cu noi celule de baterii. Doar spaţiul de pe puntea spate a mai adăugat 39 kWh de exemplu, iar capacitatea totală a bateriei poate fi de 175 kWh, astfel. Cu o asemenea capacitate, maşina poate atinge cei 1.000 km de autonomie promişi.
Cu siguranţă e un model extraordinar de interesant, diferit conceput de alte maşini electrice. Singura problemă a că echipa de ingineri nu-l poate produce singură, iar cea ce era cândva Saab nu mai există. O şansă ar fi dacă cineva ar cumpărat acest proiect şi ar angaja acei ingineri, începând să producă acest Emily GT, eventual cu o altă emblemă. E vreo ţară în lume care n-are industrie auto şi vrea să rezolve problema rapid? E cineva care a visat să aibă în proprietate un producător auto şi vrea să sară peste etapa de proiectare a primului model?
Ei bine, vezi în video-ul de mai jos ce picanterii inginereşti mai ascunde acest automobil electric conceput de inginerii Saab.