Tesla Model S, care a atins recent 2 milioane km parcurşi, a ajuns în Mauritania şi încarcă în condiţii spartane

8 Aprilie 2024, 14:30
Redacţia PiataAuto.md
Săptămâna trecută, scriam despre Tesla Model S, deţinută de germanul Hansjorg von Gemmingen-Hornberg, care a marcat cifra jubiliară de 2.000.000 km pe odometru său. E aceeaşi Tesla pe care noi am filmat-o în noiembrie 2023 în Germania, acasă la Hansjorg, când ea împlinea 1,9 milioane km parcurşi, şi tot atunci i-am aflat toată istoria din prima sursă, inclusiv despre cele 3 baterii schimbate şi 13 electromotoare, ea aflându-se acum la a 4-a baterie şi la al 14-lea motor. Ei bine, proprietarul acestei maşini se află acum într-una din cele mai mari aventuri cu ea, călătorind prin Africa, ajungând deja în Mauritania.
Cum poate fi încărcată o Tesla Model S în Mauritania? Ei bine, această ţară africană e una din ţările cu cel mai mic număr de staţii de încărcare pentru maşini electrice, harta PlugShare, spre exemplu, indicând doar 3 prize în toată ţara, dintre care doar 2 par a fi accesibile public şi niciuna nu e un Tesla Supercharger.
De fapt, nici una din ele nu e o staţie de încărcare aşa cum le ştim noi, să existe un gen de pilon cu cablu şi să-ţi poţi conecta maşina şi să ia măcar 11-22 kW putere, fie şi cu curent continuu şi priză Type 2. Cele 2 prize din Mauritania sunt prize simple, domestice, care doar permit un pic mai mulţi amperi, montate de nişte pasionaţi de maşini electrice la ei acasă, pentru ca alţi călători cu maşini electrice să poată poposi la ei şi încărca acolo. În rest, o maşină electrică poate depinde aici doar de eventuale prize casnice la un hotel sau acasă la cineva, sau orice altă soluţie improvizată.
Tocmai de asta şi Tesla Model S cu 2 milioane de kilometri parcurşi a fost nevoită să improvizeze. A încărcat întâi acasă la unul din proprietarii de Tesla din Mauritania. Da, există şi aşa ceva şi de fapt în toată Mauritania există doar 2 exemplare Tesla, un Model X şi un Model 3.
Apoi, înaintând mai departe pe drumuri parţial acoperite de nisipul deşertului de alături, Tesla Model S a lui Hansjorg a consumat mai mult decât se estimase anterior, aşa că a fost nevoie de o oprire neplanificată.
Cei care îl însoţeau au găsit limbă comună cu localnicii şi cineva a amenajat un soi de staţie de încărcare clandestină de la un punct al reţelei electrice locale, apoi a trecut totul printr-un bloc de transformare în curent continuu, creând de facto o priză fast charge, care a permis încărcarea Teslei cu o putere de 40 kW!
E surprinzător, deci, ce pot face electricienii entuziasmaţi chiar şi în condiţiile unor zone îndepărtate din Mauritania şi Africa, pentru ca o maşină electrică să poată înainta. Până la urmă, electricitatea poate fi găsită şi generată în multiple feluri, aşa că, teoretic, se pot găsi soluţii chiar şi acolo unde pare că infrastructura lipseşte cu desăvârşire.
Aşadar, acest exemplar de Tesla Model S, cu 2 milioane km parcurşi, nu doar că are recordul mondial de maşină electrică cu cei mai mulţi kilometri adunaţi pe odometru, dar continuă să-i adune în condiţiile dificile ale Africii acum! Şi probabil cea mai admirabilă parte în toată această ecuaţie e curajul şi determinarea proprietarului său de a parcurge atât de mulţi kilometri, în asemenea condiţii, cu maşina sa!
Foto: Hansjorg în călătoria sa curentă din Africa
Foto: Cifra jubiliară de 2.000.000 km pe odometrul acestei Tesla Model S, atinsă la 1 aprilie 2024.
1
16,280
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!