(VIDEO) Ferrari a dezvăluit noul SF90 XX Stradale şi Spider, primele maşini de stradă care preiau ingineria din programul XX

30 Iunie 2023, 11:12
Redacţia PiataAuto.md
Ferrari are de aproape 20 de ani modele cu indicele XX, care au fost întotdeauna create într-un număr foarte limitat şi întotdeauna destinate doar rulării pe circuit, fără a putea fi înmatriculate şi conduse pe stradă. Erau, dacă vrem, nişte bolizi supremi pentru cei care nu se mai mulţumeau cu performanţa modelelor obişnuite Ferrari şi aveau bugetul necesar pentru a cumpăra şi ţine maşina pe circuit, or pentru a contracta de fiecare dată pe cineva să le-o transporte în siguranţă către un nou circuit, unde să o poată conduce în plăcere. Ei bine, ieri Ferrari a prezentat noile SF90 XX Stradale şi SF90 XX Spder, primele modele de stradă care preiau din ingineria programului XX.
Noul SF90 XX este şi primul Ferrari din anii 90 încoace, care debutează cu un spoiler imens, pus pe posteriorul maşinii. Dar acesta are nu are doar un rol decorativ, cu unul cât se poate de funcţional, livrând o forţă de apăsare de 530 kg pe puntea spate la 250 km/h, pentru a ţine maşina lipită de asfalt.
În spiritul maşinilor de circuit, s-a recurs la reduceri de greutate faţă de un SF90 normal, dar, întrucât şi SF90 era deja o maşină superb de eficientizată în acest sens, s-au putut scoate doar 10 kg, prin câteva piese la motor, scaune de fibră de carbon şi alte câteva detalii.
În schimb, puterea sistemului de propulsie hibridă a crescut mai mult, de la 1.000 CP, cât are un SF90 normal, până la 1.030 CP pe noul SF 90 XX. Motorul V8 cu ardere internă livrează 797 CP din această putere, restul revenind celor 3 electromotoare. Sistemul de evacuare a fost recalibrat pentru a avea forme mai sonore şi mai mult din sunetul motorului a fost lăsat să pătrundă în habitaclu.
Fiind un plug-in hibrid, noul Ferrari SF90 XX poate parcurge circa 25 km în regim pur electric, însă numai până la o viteză de 135 km/h. Viteza maximă ajunge la 320 km/h, iar prima sută e atinsă în numai 2,3 secunde, cifre valabile atât pentru caroseria Stradale, cât şi pentru cea Spider.
Pe lângă toate, maşina a fost frumos condimentată şi la design, având şi o siluetă diferită şi având din start un aspect din cele despre care ştii din start că va deveni un model de colecţie, inevitabil. Mai ales cele două versiuni de caroserie a lui SF90 XX sunt şi primele maşini de stradă din programul XX. Şi mai ales că Ferrari a avut grijă să se asigure că producţia va fi limitată, la doar 799 exemplare SF90 XX Stradale şi doar 599 SF90XX Spider. Deci, oricât ar costa aceste maşini, în 20-40 de ani preţul or va fi multiplicat de câteva ori!
Vezi mai jos şi un video cu noul SF90 XX, publicat de Ferrari, unde poate fi auzit şi noul sunet al motorului.
0
2,041
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!