Un startup din SUA a lansat plita cu inducţie echipată cu o baterie LFP mare pentru stocarea electricităţii
1 Martie 2024, 19:21 Redacţia PiataAuto.md
Plitele cu inducţie sunt cea mai eficientă formă de a încălzi sau găti mâncare, dacă vorbim de randamentul energiei consumate faţă de căldura indusă în vasul de gătit. Eficienţa lor se datorează inclusiv preciziei cu care realizează inducţia şi transferul de energie şi sunt de câteva ori mai eficiente decât plitele cu rezistenţe electrice şi chiar decât cele care ard gaz, iar la nivelul siguranţei depăşesc cu mult siguranţa aragazelor ce ard metan sau propan. Dar până acum, formula lor clară de instalare într-o bucătărie presupunea conectarea lor la reţeaua electrică a casei. Un start-up american, însă, numit Impulse Labs, a lansat plita cu inducţie echipată cu o baterie LFP mare, de tipul celor folosite de multe maşini electrice. De ce ar fi nevoie ca o plită să aibă o baterie electrică, dacă oricum stă într-o bucătărie cu reţeaua electrică la îndemână?
Foto: Noua plită cu inducţie şi cu baterie Impulse Labs
Ei bine, cei care au trecut prin reechipări ale bucătăriilor lor sau prin reparaţi capitale ale apartamentelor sau caselor ştiu că plitele cu inducţie au nevoie de fire electrice ce pot face faţă unei puteri foarte mari, adeseori firul trasat spre locul plitei de inducţie fiind cel mai gros şi de cea mai mare capacitate din toată casa. Iar asta se întâmplă pentru că majoritatea modelelor de plită au nevoie ca firul ce duce spre ele să reziste unei puteri de minim 9-10 kW, iar uneori şi mai mult la modelele de putere mai mare. Desigur, asta nu înseamnă că plita va folosi constant 9-10 kW putere, însă pe perioade scurte ea poate trage o putere foarte mare din reţea. Iar acolo unde reţeaua casei e mai slabă sau siguranţele sunt prevăzute să deconecteze linia la o cifră mai mică de Amperi solicitaţi, pot apărea probleme constante cu disponibilitatea energiei de care are nevoie plita de inducţie ca să funcţioneze la puterea pentru care e prevăzută şi la randamentul său corect.
Ei bine, noua plită cu inducţie şi cu baterie LFP a celor de la Impulse Labs vine să rezolve problema menţionată mai sus, dar totodată şi să asigure o putere cumulată mai mare a celor 4 zone de gătit de care dispune. Apropo, limitarea puterii de care pot face uz plitele cu inducţie e unul din motivele de ce multe modele au 2 sau 3 zone de gătit şi mai rar 4. Iar în SUA, la o reţea de 110-120 volţi, limitările pentru plitele cu inducţie sunt şi mai mari, deoarece e nevoie de şi mai mulţi amperi pentru a atinge puterea dorită, în condiţiile unui voltaj mic. Însă noua plită a celor de la Impulse Labs e creată să fie compatibilă şi cu reţele de 230 volţi europene.
Aşadar, plita cu inducţie e încorporabilă şi are 4 zone de gătit, deasupra arătând ca multe alte plite cu inducţie, fiind doar ceva mai hi-tech datorită display-ului mare, care are nişte afişare foarte plăcute lângă fiecare zonă de gătit şi care arată în ce regim funcţionează fiecare zonă de gătit şi câtă putere foloseşte în timp real. Spre exemplu, asigurarea temperaturii suficient pentru un castron poate necesita 1,9 kW în timp real, conform display-uli. Puterea maximă pe care o poate induce pe termen scurt o zonă de gătit e de 10 kW, fapt care depăşeşte multe din plitele mai simple. Iar la 10 kW putere de inducţie, un litru de apă fierbe în doar 40 secunde, spun cei de la Impulse Labs. Putem face şi un calcul de energie consumată — 10 kWh / 3.600 secunde x 40 secunde = 0,11 kWh.
Sub faţeta orizontală obişnuită, însă, plita are cam 20-22 cm adâncime a carcasei sale, unde e localizată bateria sa LFP şi elementele adiacente ale acestea. Iar acest fapt consumă inevitabil din volumul interior al acelei secţiuni de bucătărie, fie că ai vrut să pui un cuptor acolo sau pur şi simplu un sertar. Şi, desigur, mai trebuie luată în calcul greutatea mai mare a plitei, datorată bateriei LFP. De obicei o baterie LFP de 3 kWh ar cântări cam 20-25 kg.
În acel spaţiu e localizată o baterie LFP, de tipul celei folosite de o mulţime de maşini electrice în ultimii ani, de la Volvo EX-30 până la aproape toate modelele BYD şi chiar o parte din modele Tesla. Bateria acestei plite cu inducţie are 3 kWh capacitate de stocare şi, după cum putem deduce din cei 10 kW maximi ai unei zone de gătit — o putere de descărcare foarte mare. Chiar dacă luăm în calcul ceea ce e afişat pe imagini, cu 10 kW putere livrată într-o zonă şi alte două zone câte 1,9 kW, asta înseamnă 13,8 kW putere cumulată. Foarte mult, deci, pentru o baterie de doar 3 kWh capacitate de stocare. De fapt, dacă plita ar funcţiona într-un asemenea regim, ea s-ar descărca în 13 minute. Doar că în viaţa reală 10 kW vor fi livraţi maxim un minut, iar la puteri mai normale de gătit, de 1,9 kW per zonă de gătit, energia stocată va ajunge pentru o perioadă ceva mai mare de gătit.
Aşadar, cum e concepută să funcţioneze această plită cu inducţie cu baterie? Ei bine ea trebuie conectată la reţeaua electrică a bucătăriei, doar că parametrii ei tehnici spun că ea poate accepta un fir de 2,2 kW, deci practic orice fir electric, chiar şi din reţelele caselor mai vechi. Asta face ca să nu fie nevoie de renovarea reţelei electrice a casei, înainte de instalare, renovare care în multe ţări poate costa de multe ori mai mult decât însăşi plita. Însă, la cum arată şi cât costă noua plită cu inducţie şi baterie a celor de la Impulse Labs, e puţin probabil să fie pusă altundeva decât tot în case mai noi şi mai renovate.
Odată instalată, plita poate fi setată inteligent, astfel încât ea va trage din reţea energie de putere mică, şi eventual atunci când electricitatea e mai ieftină, cum ar fi noaptea. Ea-şi va încărca bateria, iar când e nevoie de gătit, va folosi preponderent energia din baterie, ca să furnizeze către zonele de gătit până la 10 kW, fără a suprasolicita reţeaua. Iar ulterior, noaptea, îşi va încărca bateria din nou.
Aşadar, iată că am ajuns şi la momentul în care până şi plita cu inducţie din bucătărie vine deja cu propria baterie LFP. E discutabil dacă nu cumva e unul din acele produse unde deja se exagerează cu montarea de baterii. Însă la 25 kg de baterie, plita asta dă în mod clar nişte beneficii interesante, iar în unele ţări, datorită stabilităţii de reţea pe care o poate aduce prin faptul că e programată să tragă energie din reţea la orele de consum minim şi să evite folosirea în orele de consum maxim, poate fi chiar pasibilă de subvenţii.
Foto: Sam DAmico, autorul ideii şi fondatorul start-up-ului
Cât costă o asemenea plită cu inducţie şi cu baterie LFP? Preţul standard anunţat de Impulse Labs e de 5.999 dolari, însă pentru primii curajoşi care plasează acum precomenzi, preţul va fi de 5.499 dolari. Livrările noii plite ar trebui să înceapă în trimestrul IV al anului 2024, deci cei care sunt în proces de renovări şi reparaţii şi-o pot comanda acum, pentru a o primi către sfârşitul lucrărilor proiectului lor din toamnă.