(VIDEO) Un youtuber a cumpărat cu doar 1500 dolari un prototip hi-tech de cândva, pe care s-au cheltuit 2 milioane de dolari, şi-l explorează în detaliu

8 Iunie 2023, 15:05
Redacţia PiataAuto.md
Prototipurile construite de producători pot avea multe forme şi variaţii, uneori fiind doar nişte carcase nefuncţionale, menită se demonstreze designul, iar alteori fiind vehicule aproape complet funcţionale, care pot demonstra pe viu cum poate funcţiona ideea sau tehnologia pe care o aduc. Şi unele din ele se pierd complet în istorie, devenind nişte istorii uitate. Un asemenea concept de cândva a fost descoperit întâmplător de curând în SUA, iar un youtuber l-a cumpărat cu doar 1.500 dolari, după care a aflat de la oamenii care au muncit cândva la el că în crearea acelui prototip s-au investit 2 milioane de dolari!
Prototipul a fost creat prin 2009-2011, deci mai bine de 12 ani în urmă, de către un start up numit Bright, iar prototipul avea numele de Idea, combinaţia sunând ca Bright Idea, sau o idee isteaţă, cum ar veni. E un soi de plug-in hibrid în esenţă şi a fost creat pentru a obţine un grant de 450 milioane de dolari, pe care-l anunţase guvernul pe atunci pentru cea mai bună maşină care ar avea un consum de 100 mpg, deci cam 2,35 litri/100 km.
Inginerii care l-au creat au mers pe ideea de a-l face foarte uşor, folosind multă fibră de carbon, iar datorită greutăţii reduse, acesta ar fi consumat puţin. Modelul final trebuia să fie o dubiţă comercială, destinată flotelor companiilor, iar cu un asemenea consum, se credea că va exista şi foarte mult interes comercial, motiv pentru care pe atunci în această companie s-au investit în total cam 200 milioane de dolari, de la tot soiul de investitori.
Prototipul nu mai e funcţional complet acum, însă, deşi e în stare bună. Prima încercare de a-l porni s-a lăsat cu zguduituri şi zgomote, iar youtuber-ul a trebuit să găsească unul din inginerii care au lucrat la maşină pentru a afla mai multe despre el. Într-un final a deconectat bateria şi a reuşit să pornească motorul pe benzină de sub capotă, dar nimic mai mult de atât, deci mai e de lucru la ea.
Acesta ajuns şi să se încuie din greşeală în dubiţă, iar în compartimentul spate prototipul nu are niciun mâner de deschidere a uşor. Aşa că a trebuit să sune cuiva, ca să fie deschis.
În fine, youtuber-ul a găsit şi unul din oamenii cheie care lucraseră la acest concept, care i-a povestit mai mult despre istoria lui şi i-a dezvăluit că o mare parte din ingineri au fost aceiaşi care au lucrat la legendarul automobil electric GM EV1, lansat încă în 1997 în SUA!
Aşadar, în video-ul de mai jos youtuber-ul pune toată această istorie bizară cap la cap şi explorează în detaliu acest vehicul, promiţând că-l va aduce la o stare completă de funcţionare. Vezi totul în video.
0
13,312
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!