Nava Fremantle Highway, cu aproape 3000 automobile la bord, a luat foc lângă coasta Olandei din cauza unei maşini electrice

26 Iulie 2023, 14:07
Redacţia PiataAuto.md
Nava Fremantle Highway, care transporta 2.857 automobile la bord, dintre care 25 erau electrice, a luat foc astă noapte, iar echipajul a trebuit să sară în apă pentru a se salva, o persoană decedând. Iniţial, focul a pornit de la una din maşinile electrice, iar echipajul a încercat să stingă focarul cu forţele proprii, fără succes însă, după care incendiul s-a propagat.
Autorităţile au intervenit imediat în salvarea echipajului şi au declanşat o operaţiune majoră de stingere a incendiului, operaţiune care durează inclusiv până la această oră a publicării acestui articol. Echipajul era format din 23 de persoane, 1 dintre care a decedat şi 16 au fost transportaţi la spital cu afecţiuni respiratorii acute.
Nava Fremantle Highway, de 199 metri lungime, transporta cele 2.857 automobilele din portul Bremen din Germania spre Egipt. A ieşit din port ieri, 25 iulie, la 14:30, iar la 21:30 a fost remarcat incendiul la bordul ei. După o perioadă de încercări nereuşite de stingere a incendiului, a fost cerut şi ajutorul salvatorilor şi pompierilor.
Localizarea prezentă a navei e la circa 50 km de insula olandeză Ameland, sau 180 km de Amsterdam, într-o zonă cu biodiversitate protejată UNESCO. Acum, bineînţeles, există îngrijorări majore despre ce se va întâmpla, dacă incendiul va putea fi stins înainte de afectarea ireversibilă a carenei navei şi un posibil naufragiu, care ar fi devastator pentru mediu.
Foto: Operaţiunea de stingere a incendiului continuă

Informaţia că incendiul a pornit de la una din cele 25 de maşini electrice de la bord a fost confirmată pentru presa olandeză de către membri ai echipajului, care au încercat lichidarea, dar şi oficiali ai pazei de coastă.
Foto: Nava Fremantle Highway pare să aibă deja probleme de stabilizare

Acest nou incendiu grav vine după ce anul trecut, în februarie, nava Felicity Ace a ars complet dintr-un motiv similar, când transporta aproape 4.000 de automobile la bord, 305 dintre care erau electrice. Atunci operaţiunea de stingere a incendiului a durat mai bine de o săptămână, dar în cele din urmă nava a cedat şi s-a scufundat în ocean, cu tot cu cele 4.000 de maşini.
Foto: nava Felicity Ace, care a luat loc în februarie 2022

În rezultat, costurile de asigurare pentru maşinile electrice la transportare au crescut, unele companii, precum Havila Kystruten din Norvegia, au anunţat că interzic total maşinile electrice la bordul navelor lor. Care vor fi acum urmările după al doilea incendiu grav ce implică maşini electrice în nici un an şi jumătate, depinde probabil de cum se va sfârşi acest incendiu — dacă nava va reuşi să fie salvată de la naufragiu sau dacă şi ea va ajunge la fundul mării. Vom urmări acest subiect şi vom reveni cu noi ştiri.
0
2,541
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!