Unul din cele 5 camioane electrice Nikola, care au luat foc în iunie, s-a reaprins spontan acum, la o lună distanţă

26 Iulie 2023, 11:38
Redacţia PiataAuto.md
Un caz nemaiîntâlnit în lumea vehiculelor electrice e raportat acum la producătorul de camioane electrice Nikola. Acum o lună, pe teritoriul fabricii au luat foc 5 camioane electrice, parcate alături, focul pornind de la unul din ele şi extinzându-se la celelalte. Pompierii au stins atunci focul într-o intervenţie lungă, dar dimensiunea mare a camioanelor nu permite ca acestea să fie scufundate în containere de apă, cum se procedează cu maşinile electrice, pentru a evita reaprinderea spontană a bateriilor. Şi se pare că această procedură are o importanţă mai mare decât am crede, întrucât Nikola a anunţat că unul din camioanele electrice care au ars atunci s-a reaprins spontan acum, la tocmai o lună distanţă!
Despre riscul reaprinderii bateriilor electrice se cunoaşte de mult timp şi efectul e cauzat de reacţia în lanţ, răspândită de la o celulă la alta. Dar până acum se estima că această reaprindere spontană poate avea loc pe o perioadă de până la o săptămână după incendiu, motiv din care se recurgea fie la injectarea de apă sub presiune înaltă în celulele bateriilor, fie la scufundarea totală a maşinilor arse într-un container de apă. O reaprindere după o lună de la incendiu nu a mai fost înregistrată niciodată până acum!
Reamintim că la sfârşitul lunii iunie, când cele 5 camioane au luat foc, Nikola s-a grăbit să anunţe că un răufăcător ar fi de vină, întrucât aprinderea din motive tehnice n-ar fi posibilă, iar o maşină a fost observată plecând înainte de incident. Ulterior, pompierii din Arizona au anunţat că nu au găsit nicio dovadă a incendierii intenţionate, iar astfel rămânea doar problema tehnică a bateriei drept cauză. În acest context, Nikola anunţase că va lichida producătorul de baterii pentru camioanele sale, Romeo Power, o companie pe care Nikola a cumpărat-o anterior cu 144 milioane de dolari. Acum, noua reizbucnire a incendiului nu va face decât să fortifice această decizie.
Nikola e raportat de curând rezultatele sale pentru trimestrul doi, care indică o creştere de producţie şi vânzări, însă cifrele absolut sunt încă derizorii — doar 66 camioane electrice fiind vândute în timp de 3 luni.
2
12,693
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!