(VIDEO) Acesta e noul Fiat Topolino, maşina electrică pentru vacanţă şi străzi înguste, ce poate fi condusă de la 14 ani în Italia

5 Iulie 2023, 12:32
Redacţia PiataAuto.md
Acum o lună, Fiat a dezvăluit prima imagine cu noul Topolino, spunând că maşinuţa va fi una pentru spiritul de dolce vita italiană, perfectă pentru zone de vacanţe, inclusiv insule mai mici. Noi spuneam că modelul se bazează pe Citroen Ami şi, cel mai probabil va avea parametri similari, iar ieri seară Fiat a dezvăluit informaţii complete despre noul model.
În primul rând, e o maşină pentru străzi înguste din orice oraş italian, chiar şi pentru străzile construite în timpul romanilor. Fiat Topolino are doar 2,53 metri lungime şi şi doar 1,53 metri lăţime, fiind cam cu 25% mai îngust decât o maşină normală.
În al doilea rând, cei care văzuseră prima imagine indicau că ea nu are uşi şi un acoperiş normal şi prin urmare va fi un eşec, la fel ca Twizy de la Renault. Dar Fiat şi-a liniştit aseară fanii, anunţând că va exista o versiune fără acoperiş şi uşi, şi una all-season, cu plafon şi portiere.
Substratul tehnic vine într-adevăr de la Citroen, iar asta înseamnă un motor electric de 8,2 CP şi 44 Nm, dar şi o viteză maximă de 45 km/h. Bateria are doar 5,4 kWh capacitate, operează la doar 48 V, şi cântăreşte doar 65 kg. Asta-i permite maşinii să cântărească doar 487 kg fără un şofer la bord şi să se clasifice în categoria vehiculelor uşoare incipiente, care pot fi conduse în mai multe ţări europene de şoferi de o vârstă de doar 14 ani! Deci, practic, până şi copilul tău de 14-15 ani poate merge la şcoală cu un Fiat Topolino în Italia!
Autonomia e de 75 km, deci nu foarte mult, dar, aşa cum maşina e una prevăzute pentru oraşe şi insule de vacanţă, e mai mult decât suficient. Or, Fiat nici nu pretinde că Topolino e maşina care trebuie să le facă pe toate.
Dimpotrivă, italienii spun clar, asta e maşina accesoriu, pe care o cumperi pentru scopuri clare şi plăcute, dincolo de sarcinile de bază de transportare. Şi cu siguranţă în lume e loc de maşini create pentru scopuri înguste, dar care să fie speciale şi plăcute. Apropo, maşina va costa doar 7.500 euro, cu subvenţiile guvernamentale din Italia.
Şi, încă un apropo — maşina va avea ventilator pe bord, care să sufle aer, în loc de aer condiţionat. Curajos, nu?
Iar italienii s-au întrecut în a crea spoturi video superbe pentru Fiat Topolino. Mai mult ca atât, Fiat a invitat 5 mărci italiene renumite să participe la crearea de 5 spoturi care ar defini noul Topolino din perspectiva lor. Şi toate au ieşit nostime şi curioase, mai ales că mărcile invitate au fost apa minerală San Pellegrino, producătorul Maserati, şi mărcile fashion Giorgio Armani, Damiani şi Sanlorenzo.
Vezi totul mai jos. Primul video e cel original al Fiat, iar mai jos sunt prezentate cele 5 interpretări ale mărcilor italiene care au fost rugate să participe la procesul creativ.
0
4,625
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!