(VIDEO) Acesta e noul Hyundai Ioniq 5 N, modelul electric cu o inginerie fascinantă, concepută pentru plăcerea pură a condusului

14 Iulie 2023, 09:44
Redacţia PiataAuto.md
Modele electrice cu multă putere există de ceva timp în lume, dar de obicei acestea sunt şi grele, astfel că entuziaştii spun adeseori că în final plăcerea aia pură şi simplă a condusului sportiv puritan nu prea poate fi reprodusă acolo. Totuşi, Hyundai a răsturnat munţii în ultimii ani cu maşinile sale electrice, făcând salturi uriaşe în tehnologie şi platforme, iar acum vrea să ne convingă că sportivitatea aia care să-ţi aducă fiori e posibilă şi cu o maşină electrică. Acesta e noul Hyundai Ioniq 5 N, model electric în care inginerii Hyundai au excelat.
Au excelat într-atât, încât e aproape că e incredibil cât de departe au mers în ingineria acestei maşini electrice, pentru a-i asigura toate necesare pentru plăcerea supremă în condus. Au asigurat, spre exemplu, 42 de puncte de sudură suplimentare şi 2,1 metri lineari de adeziv suplimentar la componentele caroseriei, pentru a asigura o integritate şi mai bună a caroseriei. Electromotoarele faţă şi spate sunt montate pe cadre ranforsate, la fel e ranforsată şi coloana de direcţie, pentru a transmite şi mai multă informativitaţe în condus.
Noul Ioniq 5 N vine şi cu un regim de drift, în care sistemele electronice ale maşinii monitorizează constant dinamica şi de ajută să ai derapaje controlate, iar pentru startul de drift există şi o simulare a momentului de joc cu ambreiajul, când vrei să arunci maşina în drift. Puntea spae e dotată cu un diferenţial electronic cu alunecare limitată.
Şi acum, cei aşteptaţi parametri — puterea, cuplul şi celelalte cifre ale dinamicii. Noul Hyundai Ioniq 5 N are două electromotoare, ce însumează 650 CP în regim de N Grin Boost. Bateria e una de 84 kWh capacitate, dar ea beneficiază de un invertor în două trepte şi a devenit capabilă să asigure un flux energetic uriaş, de peste 480 kW, pentru a susţine cei 478 kW sau 650 CP livraţi de electromotoare (aşa cum se menţiona în video-ul explicativ despre parametrii maşinilor electrice moderne, de multe ori cheia puterii mari se ascunde în limitele bateriei).
De asemenea, pentru că viitorii proprietari ar putea să vrea să conducă maşina intens pe circuit, inginerii i-au asigurat un sistem de răcire mult mai puternic, atât bateriei, cât şi motoarelor, cu suprafeţe mai mari de răcire şi pompe mai puternice pentru circuitele de răcire. Aşadar, maşina va putea face tururi susţinute la putere mare, nu doar 1-2 tururi după care să dea notificări de supraîncălzire.
Şi, desigur, inginerii i-au asigurat maşinii şi frâne imense şi puternice. Iar pentru a putea avea senzaţii şi mai antrenante în condus, cei de la Hyndai au creat un soi de regimuri de schimbare a treptelor pentru electromotoare. De fapt, nu există o cutie şi motoarele ajung la 21.000 rpm, dar există un sistem ce permite simularea unei cutii cu 8 trepte prin variaţii de cuplu şi mici smuncituri, apropiind maşina electrică de una cu motor cu combustie în senzaţii.
Iar de aici şi până la simularea senzaţiilor audio prin 10 difuzoare, care să replice evoluţia turaţiilor şi puterii, n-a fost decât un pas. Totuşi, Hyundai nu anunţă şi greutatea noului model. În schimb ştim că acesta prinde prima sută în doar 3,4 secunde şi ajunge la o viteză maximă de 260 km/h.
Vezi mai jos şi un video publicat de Hyundai cu noul Ioniq 5 N.
2
2,395
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!